Son günlerde yer alan haberlerde sporcu içeceklerinin kullanılması ile ilgili farklı paylaşımlar göze çarpmakta. Baharın gelmesi, yazın yaklaşması ve pandemi nedeni ile var olan kısıtlamaların ardından daha hareketli bir yaşama geçmeye çalışan ya da performansını arttırmaya çalışan bireyler farklı alternatiflerin arayışı içinde.
Bu durumda egzersiz süresince ve sonrasında sporcu içeceklerini tüketme eğilimi giderek yaygınlaşıyor. Bu durumda da ürün çeşitliliği artmakta ve gerek varsa tercihi zorlaşmaktadır.
Fiziksel olarak daha aktif olmaya başladığınızda ya da egzersiz yapmaya başladığınızda vücudunuzun ısısı yükselir, terleme başlar ve vücuttan solunum yolu ile de su kaybı artar. Yeterli sıvı tüketilmemesi durumunda terleme ya da solunum ile su kaybı artar. Oluşan su kaybı, yorulmayı hızlandırır ve hareketlerin daha yavaş yapılmasına neden olur. Günlük yaşamda ve egzersiz yapılan günlerde yeterli sıvı alımı sağlanmaz ise baş ağrısı, yorgunluk, ağızda kuruluk ortaya çıkar. İdrar rengi de koyulaşır. Yeterince su veya sıvı tüketilmediğinde kalp atım hızında ve vücut ısısında artış gözlenir. Terleme vücudun serinlemesi için önemli bir tepkidir. Terin büyük bir kısmı sudan oluşur.
Aktivite yaparken mutlaka vücudun kaybettiği suyu yerine koymak gerekli. Vücudun sıvı dengesini sağlamak için aktivite yapmaya başladıktan itibaren her 15 dakikada bir en az bir büyük su bardağı su içilmelidir. Bir saatten az yapılan aktivitelerde su, sıvı kaybını yerine koymada yeterlidir.
Ancak süre olarak bir saati aşan ve yoğun olan aktivitelerde su dışında vücudun karbonhidrat depoları da boşalabilir.
Sporcu içecekleri her 100 mililitrede 6-8 gram kadar karbonhidrat içerdikleri için suya ek olarak içilmeleri uygun olabilir. Kan glikoz dengesini korumak ve kaslara gerekli glikozun sağlanması için İzotonik sporcu içecekleri tercih edilebilir.
Ancak ürün tercihleri ve etiket okuma hayat kurtarır. Piyasada satılan sporcu içeceklerinin ana bileşeni su, şeker, tuz ve aroma vericilerdir. İçindeki şeker oranı her 100 mililitre için yüzde 6-8 arasında olduğu için araştırmalar performansta olumlu etkiler yaratabileceğini belirtmiştir.
Yapılan her fiziksel aktivite spor sayılmaz. Sporcu içecekleri 45 dakikadan uzun süren, yoğun egzersizler sonrasında tüketilebilir. Fruktoz, yapay tatlandırıcı ve uyarıcı madde içeren sporcu içeceklerini kullanırken dikkatli olunması gerekir.
İzotonik spor yaparken performans içeceğini kendiniz de hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz.
1 litre su
4 silme çay kaşığı esmer şeker
1 silme çay kaşığı tuz
2 adet limon
Tüm malzemeyi karıştırarak suda erimesini sağlayın.
YAZARLAR
Yayınlanma: 15 Mart 2021 - 09:40
Sporcu içecekleri faydalı mı?
Son günlerde yer alan haberlerde sporcu içeceklerinin kullanılması ile ilgili farklı paylaşımlar göze çarpmakta
YAZARLAR
15 Mart 2021 - 09:40
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir