Her yıl olduğu gibi Şubat ayında çalışma gün sayılarının hesaplanması ve bunların SGK’ya bildirimi ile ilgili farklı kanallarda kafa karıştırıcı bilgilerin dolaşıma sokulduğu gözlenmektedir. Takipçilerimizin faydalanması maksadıyla konuyla ilgili mevzuat ışığında gerçekleştirilmesi gereken işlemlere dair şahsi kanaatime aşağıda yer alan yazımda yer vermeye çalıştım. Konunun taraflarına faydalı olmasını umuyorum.
İstirahat nedeniyle Şubat’ın bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, Şubat ayının gün sayısından, raporlu olunan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.
Örnek: Özel sektöre ait YAVUZ LTD.ŞTİ. işyerinde çalışan Yasemin Hanımın, 2022/Şubat ayında 10 gün hastalık nedeniyle istirahat raporu almış ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmıştır. 2022/Şubat ayında 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, Yasemin Hanımın 2022/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
Şubat ayı içinde işe başlamış veya işten ayrılmış olup, istirahat nedeniyle Şubat’ın bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayıları ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.
Örnek: Özel sektöre ait YAVUZ LTD.ŞTİ. işyerinde çalışan Mehmet Bey, 8/2/2022 tarihinde işe başlamıştır. İşe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahat raporu almış ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmıştır. Mehmet Bey’in ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 28 - 7 - 3 = 18 olacaktır.
Sigortalı açısından geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesinde uygulamada farklılıklar bulunmaktadır. Geçici iş göremezlik ödeneği çalışamadığı süre içerisinde sigorta tarafından ödenen bir gelirdir. Bu dönem içerisinde kişi çalışmadığı için kişinin ücreti de işlememektedir. Ancak kimi işverenlerin farklı uygulamalarına günlük hayatta rastlanılmaktadır.
Çoğunluğu oluşturan bir grup işveren işçinin istirahatli olduğu sürece geçici iş göremezlik ödeneği alması sebebiyle kendileri her hangi bir ödeme yapmayıp işçinin raporlu olunan bu süreye dair ücretinin tamamını kesen kuruluşlardır. Bunlara ilişkin işlemler yukarıdauygulama örneği açıklandığı gibi yapılacaktır.
Genelde beyaz yakalı diye tabir ettiğimiz personeli istihdam eden ve aylık maktu ücret sisteminin uygulandığı işverenler işçinin istirahat raporu almış olduğu sürelere ait ücretinin kesilmemesi yolunu izlemektedirler. Bu işverenler çalışanlarına istirahat raporu almış oldukları sürelerin ücretlerini herhangi bir kesinti yapmaksızın ödemektedirler. Bu gruptakilerin gün sayısı da tam olarak bildirilmelidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 09 Mart 2022 - 09:32
Şubat Ayında İstirahat Raporu Almış Sigortalıların Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması
Her yıl olduğu gibi Şubat ayında çalışma gün sayılarının hesaplanması ve bunların SGK’ya bildirimi ile ilgili farklı kanallarda kafa karıştırıcı bilgilerin dolaşıma sokulduğu gözlenmektedir
YAZARLAR
09 Mart 2022 - 09:32
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir