"Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biridir" sözü artık geçerliliğini yitiriyor.
NOHUT
Nohut baklagiller familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türüdür. Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye'de boyu 50 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur. Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu'da kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Anadolu'da nohut 8000 yıl önce yetiştirilirdi. Oradan Akdeniz'in etrafına ve Hindistan'a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür. Toraklarımızda yetiştirilmesi çok kolay olan nohudu ithal ediyoruz. Marketteki kg fiyatı 30 ile 35 lira arasında.
KURU FASULYE
Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Başta beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve neredeyse her zaman soğan ve domates salçası kullanılır. Bazen başka sebze veya et de eklenebilir. Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Genellikle Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir. Kuru fasulye ithal ediyoruz. Fiyatı 25 lira civarında seyrediyor.
MERCİMEK
Mercimek baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine dahil 4 türden biridir. Lens cinsi içinde bulunan tüm türler, mercek şekilleri ve yenilebilir tohumları sebebiyle topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilen mercimek türüdür. Kahverengi mercimek, kırmızı mercimek, sarı mercimek, yeşil mercimek gibi türleri mevcuttur. Mercimeği ithal ediyoruz. Bu günlerdeki kg fiyatı 30 ile 40 lira arasında.
SALATALIK
Meyvesi silindirik, beyazımtırak olup etli kısım beyazımsı renktedir. Anadolu'da çok miktarda yetiştirilir. Sebze olarak yemeklerde kullanılır. Dış görünüşü 18–20 cm uzunlukta ve 8–12 mm genişliktedir. Beyaz ve sert kabuklu, oval biçimli tanelerdir. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Sebze olarak tüketilir. Ayrıca tatlısı ve turşusu yapılır. Türkiye'de yaygın olarak yetişir. Bu günlerde kilosu 20 ile 25 lira arasında satılıyor.
PATLICAN
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de daha çok imambayıldı, karnıyarık yemekleri ve kızartması şeklinde tüketilir. Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır. Bu günlerdeki fiyatı 30 lira civarında.
BİBER
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bilinmektedir. Biber için ideal yetişme koşulları sıcak güneşli bir pozisyon, ideal olarak 21 ila 29 °C sıcaklıkta tınlı toprak içerir. Toprağın nemli ancak su ile tıkanmamış olması gerekir. Bu günlerde Pazar fiyatı 30 liranın üzerinde seyrediyor.
DOMATES
Domates patlıcangiller ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türüdür. Genellikle kırmızı, yenilebilen meyvesi yabani bitkilerde 1–2 cm çapında iken, kültür bitkilerinde daha büyüktür. Çoğu vitamin bu meyvede bulunur ve kanseri önleyici yapısı vardır. Bu vitamin ve önleyici mineraller domatesin kabuğunda bulunur. Türkiye’de bol yetiştirilir. Bu günlerdeki market ve Pazar fiyatı 25 ile 30 lira arasında.
“Tane-gram-yarım” alışveriş dönemi başladı, bakalım ne kadar sürecek.
YAZARLAR
Yayınlanma: 15 Nisan 2022 - 10:06
"TANE-GRAM-YARIM" DÖNEMİ!..
"Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biridir" sözü artık geçerliliğini yitiriyor
YAZARLAR
15 Nisan 2022 - 10:06
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir