Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme okul döneminde olduğu gibi özellikle de tatil dönemlerinde de çok önemlidir.
Tatil dönemleri beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek, mutfak ve aile masalarında biraz daha kaliteli vakit geçirmek için fırsat zamanları haline getirilebilir.
Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir ve süreklilik gerektirir. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.
Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi büyüme ve gelişmesidir. Büyümenin yeterliliği çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile anlaşılır.
Besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitamin ve minerallerin vücutta en elverişli olarak kullanılabilmesi için dört besin grubunda yer alan besinlerin öğünlere dengeli dağıtılması gerekir.
Çocukların ev dışında, sosyal ortamlarda kendi kendine doğru besini ve porsiyonu oluşturması için beslenme bilincine ve bilgisine ihtiyacı vardır.
Çok farklı besinlerin tüketimi enerji sağlamanın yanında, çocukların ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlar.
Besin çeşitliliğinin önemini farklı besin gruplarında inceleyecek olursak;
1. Süt, peynir ve yoğurt, çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olması için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Bu gruptan günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
2. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, güçlü kaslar ve sağlıklı kan için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. Bu besinlerden günde imkanlar dahilinde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
3. Ekmek, tahıl ve makarna, B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi birer kompleks karbonhidrat kaynağıdırlar ve çocukların aktiviteleri için gereken enerjiyi sağlarlar. Bu grup besinlerden günde 6-9 porsiyon tüketilmelidir.
4. Sebzeler A vitamini, C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerir. Ayrıca belirli miktarlarda B vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir. Günde 3-4 porsiyon tüketilmelidir.
5. Meyveler; A ve C vitamini, potasyum ve diğer mineralleri içerir. Meyveler ayrıca karbonhidrat ve posa da içerir. Çocuklar genellikle doğal şeker kaynağı olan meyveleri severler. Günde 1-2 porsiyon meyve tüketilmelidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 17 Ocak 2019 - 14:55
Tatil Başlamadan Çocuklara Beslenme Hatırlatması…
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme okul döneminde olduğu gibi özellikle de tatil dönemlerinde de çok önemlidir
YAZARLAR
17 Ocak 2019 - 14:55
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir