TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu. Toplamda 57 bilim insanına ödül veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz, siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine samimiyetle inanıyoruz. Bilim ve teknolojiyi Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en önemli araç, en etkili imkân olarak görüyoruz” dedi.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar katıldı.
EN SAYGIN PLATFORM
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine “Kendi alanında Türkiye’nin en saygın platformu olan TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde bilim insanlarımızı ve siz değerli misafirlerimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. TÜBA ve TÜBİTAK’ın 2022 yılı ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarımızı çığır açıcı çalışmalarından ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diyerek başladı.
57 BİLİM İNSANINA ÖDÜL: Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: Başvuruların titizlikle değerlendirilmesiyle, bu sene 57 bilim insanımız iki kurumumuzun ödüllerine layık görüldü. Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’nde, fen ve mühendislik bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ile sağlık ve yaşam bilimleri kategorilerinde üç ödül takdim edeceğiz. Böylece, TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 25’e yükseldi.
TÜBA-GEBİP ÖDÜLLERİ: Üstün başarılı genç bilim insanlarının ödüllendirildiği TÜBA-GEBİP Ödülleri’ni 22 farklı üniversite ve kurumdan 34 genç bilim insanımıza vereceğiz. Bugüne kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı da 610'a ulaştı. Bilimsel Telif Eser Ödülleri’nde 7 Türkçe bilimsel telif eser, 6 TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Bu alanda da şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı 226’ya çıktı.
1966’DAN BU YANA: TÜBİTAK Ödülleri kapsamında 12 farklı üniversiteden bilim insanına 2 bilim ödülü, 1 hizmet ödülü ve 11 teşvik ödülü takdim edilecek. Bu ödüllerin ilk kez verildiği 1966 yılından bugüne kadar 184 bilim ödülü, 19 özel ödül, 88 hizmet ödülü, 547 teşvik ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü dâhil olmak üzere, toplam 839 bilim insanı ödüllendirildi.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Ülkemiz Millî Teknoloji Hamlesi rehberliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaşıyor: Biz, siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine samimiyetle inanıyoruz. Bilim ve teknolojiyi Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en önemli araç, en etkili imkân olarak görüyoruz. Katma değerli üretimin, güçlü büyümenin ve sürdürülebilir refahın yolu bilim ekosisteminin canlılığından geçiyor. TÜBA ve TÜBİTAK yürüttükleri takdire şayan çalışmalarla, ülkemizin bilim ve teknoloji altyapısına önemli katkılar yapan kurumlarımızdır.
Bugün Çin'in başarısının en büyük sebeplerinden biri olarak yurt dışına okumaya giden gençlerinin, oralarda kazandıkları tecrübeleriyle ülkelerine yaptıkları katkılar gösteriliyor.
CAZİBE MERKEZİ: Ülkemiz de TÜBİTAK aracılığıyla bu doğrultuda önemli adımlar atıyor. Sadece kendi gençlerimizin yurt dışında bilgi ve tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor, Türkiye'yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiğimiz programlarla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ: Sayıları ve etkinlikleri giderek artan araştırma-geliştirme laboratuvarlarımız da tersine beyin göçü konusunda önemli rol oynuyor. Sayıları 6'ya çıkan TÜBİTAK destekli araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, 56'sı doktoralı 130 araştırmacı çalışıyor. Türkiye tüm bu çalışmalarla geleceğin teknolojilerine hazırlanıyor. Ülkemiz artık modern, gelişmiş, nitelik ve nicelik açısından dünyayla yarışır bir bilim ve teknoloji ekosistemine sahiptir.
FETRET DÖNEMİ BİTİYOR: Bir dönem dünya çapındaki bilim insanları hep bizim gönül coğrafyamızdan çıkıyordu. El Cezeri, Ali Kuşçu, Hezarfen Ahmed Çelebi gibi bilim insanlarımız icatlarıyla tarihin yönünü değiştirdiler. Aynı şekilde İbn-i Sina'dan Hayyam'a, Razi'den Cabir'e etkileri hala devam eden bilim insanlarımız vardı. Ancak daha sonra bilim ve teknoloji çalışmalarında önemli bir durgunluk dönemi yaşadık. İnşallah artık bu fetret dönemini bitiriyor, bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz. Allah'ın izniyle bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır.
BİR ŞEY EKSİKTİ: SİYASİ İRADE
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’nin Otomobili Togg'u hayata geçiren, inanınca nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya gösteren babayiğitlere, mühendis, teknisyen ve emekçilere müteşekkir olduklarını söyledi. Geçmişte Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini, bunu başarabileceğini söyleyen rahmetli Necmettin Erbakan, Cemal Gürsel gibi siyasetçiler olduğunu kaydeden Bakan Varank, şöyle devam etti: Belki o zamanlarda da ülkemizde kabiliyetli müteşebbisler, cevval mühendisler ve teknisyenler bulmak mümkündü ama yerli otomobil Türkiye'nin buruk bir hayali olarak kalmaya devam etti. Çünkü bir şey eksikti; Siyasi irade. İşte ben bu kürsüden 85 milyonun hayalinin gerçekleşmesinde çelikten bir irade ortaya koyan, başbabayiğite, Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Onun ortaya koyduğu siyasi irade sayesinde çok daha büyük başarıları inşallah hep beraber kazanmaya devam edeceğiz.
5 BİN ARAŞTIRMACI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 12 araştırma merkez ve enstitüsü ve 5 bine yakın araştırmacıyla ülkenin ve insanlığın ihtiyacı olan çözümleri üretmek için bugünün ve geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek amacıyla çalıştıklarını söyledi. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de akademi ve bilimin, ülkede uzun süre dar ve ayrıcalıklı bir kesimin elinde sığlaşıp sıradanlaştığını vurgulayarak Türk akademisinin son 20 yılda üzerindeki ataleti attığını bildirdi.
SİNYAL KUVVETLENDİRME TÜMDEVRESİ
Törende Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TÜBİTAK BİLGEM Tarafından Tasarlanan ve Üretilen Milli Hedef Algılayıcı (MİHAL) Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Tümdevresi takdim etti. TÜBA Başkanı Prof. Şeker de "Milli Teknoloji Hamlesi: Toplumsal Yansımaları ve Türkiye'nin Geleceği", "Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar" ve "Endokrin Bozucular ve Sağlık" kitaplarını hediye etti.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Varank ile birlikte ödül almaya hak kazanan bilim insanlarına plaketlerini verdi.
Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
[embed]https://youtu.be/eu0v2Vj_C6k[/embed]
GÜNDEM
Yayınlanma: 03 Ocak 2023 - 12:23
TÜBA VE TÜBİTAK BİLİM ÖDÜLERİ SAHİPLERİNİ BULDU (VİDEO)
TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu
GÜNDEM
03 Ocak 2023 - 12:23