Etkinlik, iklim değişikliği ve doğal afetlerle mücadelede jeodezi biliminin rolünün ele alındığı önemli bir toplantı olarak dikkat çekti. Açılışa, Çanakkale Vali Vekili Mustafa Özsoy, Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Başkanı ve Harita Genel Müdürü Tümgeneral Dr. Osman Alp, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu Başkanı Dr. Müh. Alb. Erdinç Sezen, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ve Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı, Çanakkale protokolü, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Orkestrası'nın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi marşını seslendirmesiyle devam etti. Türk Müziği Topluluğu ise programın ikinci bölümünde bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.
ÇOMÜ Rektörü ve Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu 2024 Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, açılış konuşmasında sempozyumun ana temasının bu yıl "İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin İzlenmesinde Jeodezi" olarak belirlendiğini belirtti. Erenoğlu, jeodezi biliminin, dünyamızın karşı karşıya olduğu iklim değişikliği ve afet risklerine karşı çözüm geliştirmek için sahip olduğu teknik bilgi ve verilerin hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu sempozyumun, iklim değişikliği ve afetlerin izlenmesi konusundaki yeni bilimsel gelişmeleri ve uygulamaları ele alarak katılımcılara ufuk açıcı bir perspektif kazandıracağına inandığını vurguladı.
Rektör Erenoğlu, sempozyumun jeodezi biliminin referans koordinat sistemlerinden gravite alanına, yer kabuğu hareketlerinden konum belirleme ve uydu tabanlı ölçüm tekniklerine kadar geniş bir yelpazede sunumlar ve tartışmalar yapılacağını söyledi. Özellikle iklim değişikliği ve doğal afetler konusundaki özel oturumda, ülkemizde ve dünyada etkili olan afetler ve jeodezinin afet yönetimindeki rolü ele alınacağına değindi. Erenoğlu, jeodezi biliminin yalnızca akademik dünyaya değil, aynı zamanda kamu politikalarına ve toplumun yaşam kalitesine doğrudan etki eden bir disiplin olduğunu belirtti. Bu bağlamda, TUJK 2024 Sempozyumu’nda ortaya çıkacak fikir ve projelerin hem üniversiteye hem de ülkeye önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti. Konuşmasının sonunda, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.
Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu Başkanı Dr. Müh. Alb. Erdinç Sezen, jeodezi kavramını tanımlayarak, bu bilimin coğrafi bilgi sistemlerinin temel yapı taşı olduğunu ve yapılan her türlü jeodezi projelerinin ülke haritacılığı açısından büyük bir değer taşıdığını vurguladı. Sezen, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu'nun (TUJK) bilimsel toplantılarının her zaman yüksek bilimsel seviyelerde gerçekleştiğini ve bu sempozyumun da bilim dünyasında özel bir yere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, yer bilimleri ile ilgilenen uzmanların bir araya gelerek kaynaşmasına ve yeni iş birliklerinin oluşmasına fırsat sunduğunu söyledi. 2002 yılından bu yana her yıl bir üniversite ev sahipliğinde düzenlenen bu bilimsel toplantıların, büyük bir emek ve özveriyle gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ev sahipliği için teşekkür etti.
Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Başkanı ve Harita Genel Müdürü Tümgeneral Dr. Osman Alp, Türkiye gibi deprem bölgesi olan bir ülkede haritacılığın önemini vurgulayarak, 21. yüzyılın başlamasının üzerinden 24 yıl geçtiğini hatırlattı. Alp, "Bu sempozyumun konusu iklim değişikliği ve doğal afetlerin izlenmesinde jeodezi. Biz yerin kendi ekseni etrafında dönmesi, kutup hareketleri, yerkabuğu hareketleri ile doğrudan ilgiliyiz. Jeodezi olmadan dinamik bir yapı gösteren dünyanın, yeryüzünün ve yeryuvarının koordinatlarını hesaplayamayız" diyerek jeodezi biliminin diğer bilim dallarıyla olan ilişkisini ve önemini vurguladı. Jeodezi ve jeoloji, jeofizik, sismoloji gibi bilim dallarının birbirleriyle etkileşim halinde olduğunu, bu yüzden her disiplinin bir arada çalışmasının gerektiğini ifade etti.
Sempozyum, hediye ve plaket takdimi ile devam etti. Ardından, “İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin İzlenmesinde Jeodezi” başlıklı panel oturumuna geçildi. Panel, Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Bahadır Aktuğ, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Harita Genel Müdür Yardımcısı Dr. Müh. Alb. Abdullah Değer ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Ergintav’ın konuşmalarıyla gerçekleştirildi.
Sempozyum, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Etkinlik, katılımcılara iklim değişikliği ve doğal afetlerin izlenmesinde jeodezi biliminin rolünü ve bu alandaki gelişmeleri derinlemesine keşfetme fırsatı sundu.
HABER MERKEZİ
BİLİM
Yayınlanma: 08 Kasım 2024 - 13:27
Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu Sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi
Yirmi üçüncüsü düzenlenen Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK) Sempozyumu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Troya Kültür Merkezi'nde yapılan açılış programı ile başladı.
BİLİM
08 Kasım 2024 - 13:27
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir