Ülkemizde işsizlikle mücadele amacına uygun olarak; toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından toplum yararına programlar (TYP) uygulanmıştır.
Çevre temizliği, Kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, Ağaçlandırma, Park düzenlemeleri, Vadi ve dere ıslahı, Erozyon engelleme çalışmaları gibi alanlarda her bir program için en fazla 9 ay süreyle uygulanan TYP’de haftalık çalışma süresi kırk beş saat olarak belirlenmiştir.
Katılımcıların devamı zorunluluğu olan TYP’de, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak koşuluyla katılımcının TYP süresince 14 gün ücretsiz izin hakkı vardır. Ancak ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.
Toplum Yararına Programı, Aktif İş Gücü Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde düzenlenmekteydi. Her ne kadar bahsi geçen yönetmelikte “TYP herhangi bir kamu kurumunda geçici veya daimi surette işçi statüsünü kazandırmaz” yönünde ibare bulunsa da programın kendine özgü yanları nedeniyle TYP katılımcısının statüsünün belirlenmesi konusunda programın uygulandığı yıllar boyunca farklı görüşler ileri sürülmüştür. Süreç boyunca alınan pek çok karardan kaynaklı yerleşik Yargıtay uygulaması doğrultusunda toplum yararına program kapsamında çalıştığı dönem bakımından davacının işçi niteliğinde olduğu (9. Hukuk Dairesi 2021/11404E., 2021/15736 K.) konusunda gelinen noktada bir tereddüt bulunmamaktadır.
TYP katılımcılarına yönelik bir diğer itilaflı konu da program katılımcılarının kıdem tazminatı hak edişlerinin olup olmadığı hususundaydı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir yargı kararı bu konudaki tartışmalara son noktayı koydu olduğu (9. Hukuk Dairesi 2022/2226E., 2022/2943 K.). TYP sözleşmesinin belirli süreli olduğuna vurgu yapılan kararda belirli süreli iş sözleşmesinin bitiminde kıdem tazminatına hak kazanılamayacağına dikkat çekilmiş, sözleşmenin birden fazla kez yenilenmiş olmasının da TYP sözleşmesinin belirli süreli olma vasfını ortadan kaldırmayacağına vurgu yapılmıştır. Kararın konunun taraflarına hayırlı olmasını diliyorum.
YAZARLAR
Yayınlanma: 25 Mayıs 2022 - 09:31
TYP BİTİMİNDE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ
Ülkemizde işsizlikle mücadele amacına uygun olarak; toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininde
YAZARLAR
25 Mayıs 2022 - 09:31
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir