Hafta sonu “ÇARŞIDA BULUŞALIM” etkinliği var. AVM tuzağı Çanakkale’ye gelmeden önce dikkati bu noktaya çekmiştik ama ne yazık ki gözleri kapalı yöneticiler çarşı esnafının etrafını saran bu örümcek ağına dur diyemediler. Kredi kartı batağının oluşma merkezi konumunda ki AVM denen şeytan icadı Çanakkale’ye geldi ve yerleşti sonunda. Halk büyük bir heyecanla hücum etti ve alışveriş çılgınlığı kervanına Çanakkale’de katılmış oldu. İhtiyaç olmadığı halde satın almaların yaşandığı AVM’lerde kaç firma yerli dersiniz? Bir bakın bakalım vitrinlere ve tabelalara, neredeyse hiç. Birkaç Çanakkale esnafı haricinde ekonominin kent dışında oluştuğu bir alış veriş merkezinden bahsediyoruz. Yani, sanayimiz yok, üretim dip yapmış, bir de sıcak para akışı dışarı kaçıyor. Zarar bir değil ki.
Çarşı esnafının zor günler yaşayacağını birkaç yıl önce AVM’ler yapılırken defalarca kez televizyon ekranında dile getirmiştik. Hem, sorun sadece AVM değil. Bir diğer önemli konu da otopark konusu. Her ne kadar Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN Çanakkale’nin otopark sorunu yok diyorsa da; halk tarafından konunun gerçekliği tüm varlığıyla yaşanmakta zaten. Şehirden alış veriş yapmak için aracınızla hareket etmeniz ve aracınızı park ederek işinizi halletmeniz neredeyse imkansız. İmkan ancak otoparklara ödeyeceğiniz ücretle sağlanabiliyor ki bu da ek külfet getiriyor. Tabi bir de kent caddelerinden değnekçilere ödenen park paraları da var. Hem otopark yapmıyorsunuz hem de park olarak kullanılabilecek sokaklardan ücret topluyorsunuz. Üstelik yasal da değil.
Üstelik konu bunlarla da sınırlı değil. Biliyorsunuz ki şehrin göbeğinden önemli kamu kurumları birer birer şehir dışına taşınmaya başladı. İlk olarak SGK, ardından Devlet Hastanesi ve şimdi de Adliye şehir merkezinden ayrıldılar. Buralara konu gereği gelen ziyaretçilerin oluşturduğu ziyaretçi akını da artık tamamen yok oldu. Dört yüz seksen yataklı bir hastanenin günlük ortalama beş bin ziyaretçisi olduğunu ve hepsinin kent merkezinde alış veriş yaptığını düşünün. Sadece hastanenin sağladığı yarar bu. Adliye binası daha da hayati bir konumdaydı ve o bina da ziyaretçilerini şehir merkezinde alış veriş yapmaya itiyordu.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen ne yapılmalı? Çarşının yeniden canlanması için nasıl bir yol izlenmeli?
Evet, Cumartesi günü yapılacak olan etkinlik çok doğru ve yerinde bir çalışma ama yetmez. Çarşının yeniden cazibe merkezi haline gelmesi gerekir. Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan alış veriş turları düzenlenerek çarşıya yeniden güç kazandırmak gerek. Acilen gelen yerli ve yabancı konukların araçlarını bırakabilecekleri modern, emniyetli ve ucuz otoparklar gerek. Yetmez. Çarşı caddesinin üstü çarşıda gezen halkı yağmurdan ve güneşten koruyacak şekilde kapatılmalı. Bunun örnekleri birçok ilde var. Açılır kapanır projelerle gelen halka hizmet sunulması gerekir.
Kısacası çarşının sorunlarını bilmek ve bu sorunları çözmeyi hedeflemek gerekir. Yöneticilik budur.
YAZARLAR
Yayınlanma: 28 Aralık 2018 - 14:31
Ufuk Cankaya yazdı... Çarşıda Buluşalım
Hafta sonu “ÇARŞIDA BULUŞALIM” etkinliği var
YAZARLAR
28 Aralık 2018 - 14:31
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir