“Eğitimi feda etmeyin”
Üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alınması ve KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesi tepki görmeye devam ediyor. Pandemi döneminde okullarından uzak kalan üniversite öğrencileri alınan kararın psikolojilerini olumsuz etkileyeceğini belirtirken, CHP Gençlik Kolları Üniversite Komisyonu, Sosyalist Güç Birliği, İYİ Parti, yerelde de bazı akademisyenler ve öğrenciler kararın yeniden gözden geçirilmesini istediler.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Dayanışması imzasıyla bir metin yayınlayan öğrenciler, eğitimin feda edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Öğrenciler yaptıkları açıklamada “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri olarak, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok çevre ilde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Büyük kıyıma sebep olan bu afet sebebiyle hem maddi hem manevi olarak zarar gören afetzede vatandaşlarımızın özellikle bu kış dönemi için barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarının olacağı reddedilemez bir gerçektir. Fakat bu ihtiyaçların yetkili devlet kurumları tarafından temin edilmesi öncelikli adımlardan birisi olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri olarak isyanımız, eğitimimizin bu konuda feda edilmesi gereken son adım olduğunu duyurmaktır. Pandemi sürecinde sosyal yaşamın kısıtlanması ve örgün eğitimin uzaktan eğitim ile devam ettirilmesi sonucu biz gençlerin psikolojik anlamda etkilendiğini biliyoruz. Tekrarının olması ve normal yaşamın ertelenmesi durumunda ruhsal sağlığımızın daha kötü etkilenebileceğini bildiririz. 2022-2023 yılı bahar döneminin yüz yüze olmasını ve KYK yurtları yerine Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda bilinen, 2013 ve sonrasında inşa edilen ve 3/4’lük dilimi boş olan bu konutların depremzede vatandaşlarımıza açılmasını arz ediyoruz” dedi.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Üniversitelerde, 10 ilimiz dışında öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatına devam etmesi sağlanmalıdır. KYK yurtlarındaki öğrencilerimizin mevcut düzeni korunmalıdır" ifadelerini kullandı.
CHP Gençlik Kolları Üniversite Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Mevcut iktidar yine ilk olarak eğitimden vazgeçti. Eğitim hakkımızı geri verin” derken, Sosyalist Güç Birliği ise açıklamasında, “Açıktır ki bu felaket karşısında örgütlenen ve dayanışmayı büyüten halkın ve halkın gençlerinden korkmaktadırlar. Bu zor zamanlarda yan yana gelen, mücadele eden ve yarınlara birlikte bakan gençlerle omuz omuza mutlaka ve mutlaka emekçi halkın cumhuriyetini kuracağız" denildi. Sosyalist Güç Birliği üniversitelerin kapatılmasına karşı yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesindeki üniversiteler için uzaktan eğitim düşünülebilir kuşkusuz ama tüm Türkiye’de üniversiteleri kapatmak, gençleri yalıtmak ve yalnızlaştırmaktır. Felaket karşısında eğitim değil turizm kapasitesi değerlendirilmelidir. Felaketle baş edebilmek ve barınmayı sağlamak için oteller kullanılmalıdır” denildi.
“Dayanışma yaşatır, üniversiteler kapatılamaz, gençler yalnız bırakılamaz” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “KYK yurtlarını kullanmak bahanesiyle üniversitelerin kapatılması birlikteliğin ve dayanışmanın yaşattığı bu ortamda gençleri kendi haline bırakmaktır. Felaket karşısında ilk önce eğitimin ve gençlerin gözden çıkarılması kabul edilemez. COVID 19 salgınında ilk sırada eğitimi gözden çıkaran AKP iktidarı, yine aynı şeyi yapmaktadır. Daha önceki deprem deneyimleri gençlerin bir arada olduğunda morallerini daha yüksek tutabildikleri, sosyal bir sağaltımdan yararlanabildiklerini göstermektedir. Deprem bölgesindeki üniversiteler için uzaktan eğitim düşünülebilir kuşkusuz ama tüm Türkiye’de üniversiteleri kapatmak, gençleri yalıtmak ve yalnızlaştırmaktır. Felaket karşısında eğitim değil turizm kapasitesi değerlendirilmelidir. Felaketle baş edebilmek ve barınmayı sağlamak için oteller kullanılmalıdır. Bu yıkımdaki sorumluluklarını perdelemek için “ilahi güçleri” devreye sokan, bilim ve ahlak dışı tutumlarını görünmez kılmak için medyayı baskılayıp devlet şiddetini kullanmaktan utanmayanlardan hesap sormak için mücadelemiz sürecektir. Yaşanan felaket siyasi iktidarın nasıl bir organizasyon içerisinde olduğunu göstermektedir. Açıktır ki bu felaket karşısında örgütlenen ve dayanışmayı büyüten halkın ve halkın gençlerinden korkmaktadırlar. Bu zor zamanlarda yan yana gelen, mücadele eden ve yarınlara birlikte bakan gençlerle omuz omuza mutlaka ve mutlaka emekçi halkın cumhuriyetini kuracağız” ifadeleri yer aldı.
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Tufan: Uzaktan eğitimde öğrencilerin derse yüzde 10'u katılabiliyor. Onların da yarısı dersi dinliyor. YÖK hangi akla hizmet bu saçma kararı verdi acaba? “diye sordu.


