Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Çanakkale Belediyesi Youtube kanalında başlayan Kente Dair Programının birinci bölümünün konuğu oldu. Çanakkale’de vaka sayılarının yüksek olmasını değerlendiren Şener, bunun üçüncü doz aşılama oranının düşük olmasından kaynaklandığı belirtti
Çanakkale Belediyesinin Youtube kanalında yayınlanmaya başlayan Kente Dair Programına katılan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Çanakkale’de aşılama oranının fazla olmasına karşın niçin vaka oranlarının yüksek çıktığını açıkladı. Açıklamasında Şener, “Çanakkale’deki oranları şöyle okumak lazım. Çanakkale yaş ortalaması en yüksek olan il. Yaşlı nüfusu fazla. Yaşlı nüfusu fazla olduğu için aşılama yelpazesine ilk giren illerden. Dolayısıyla harita görüyoruz ya aşılama oranı %85’lerde, o reel bir rakam değil. Onu bence yanlış yorumluyoruz. O aşılanmış olan nüfusun aşılarının miadı doldu. Antikoru bitti. Üçüncü doz oranlarına baktığınızda, üçüncü doz oranı Türkiye ortalamasının yine üstüne ama yüzde 53’lerde. Üçüncü doz neden önemli onu söyleyeyim. İki dozu oldunuz, üçüncü doz zamanınız geldi. Siz üçüncü dozu olmadığınız zaman antikorunuz zaten düşük, koruma seviyesinin altında. Enfekte olmanız gayet doğal.” dedi.
“ANTİKOR YANITINI ARTTIMAK İÇİN ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI OLMALI”
Çanakkale’nin yüzde 85 bandında gözüken aşılama oranının üçüncü doz aşıların olunmamasından dolayı gerçekleri yansıtmadığını belirten Şener, “Türkiye için Çanakkale aslında bir örnek. Aşılamada siz aslında yüzde 85 bandında değilsiniz. Siz, yüzde 53 bandındasınız. Dolayısıyla bu rakamların yüksek çıkması gayet doğal çünkü Çanakkale özelinde baktığımızda, Çanakkale aşılamaya en erken başlanan illerden, en uzun zamandır da aşılama yapılan illerden bir tanesi. Haliyle aşılama bandı düştü. Bunu yukarıya çıkarmak lazım. Yukarıya çıkarmak için de, üçüncü dozun önemi ortaya çıkıyor burada. Vatandaş da şöyle bir algı var. Ben iki doz aşıyı oldum bitti. Bunu şöyle düşünmek lazım araç muayenesini iki kez olunca bitiyor mu? Aynı şey aşıda da geçerli. Siz iki doz aşınızı oldunuz. Antikor yanıtınız düştü. Onu arttırmak için üçüncü doz aşınızı mutlaka olmanız.” şeklinde konuştu.
“OMİCRON VARYANTI GELMEDEN YAPTIRIN”
Türkiye’ye Omicron varyantının gelmek üzere olduğunu belirten ve üçüncü doz aşı olmayanların korunma şansının yazı tura olduğunu belirten Şener, “Üstelik kapıda Omicron varyantı var. Hele hele bu varyantlar varken, bu aslında bizim şansımız. Çünkü halihazırda uyguladığımız varyantlar bu aşılara karşı da çalışıyor. Çalışmayacak bir varyant da gelebilirdi Türkiye’ye. Uyguladığımız aşılar Omicron ile Delta varyantına karşı yüzde 70-85 bandında koruyor. Bu iyi bir oran. Çanakkale halkının bir an önce üçüncü doz aşısı olması gerekiyor. Çünkü üçüncü doz olduğunuz zaman, yapılan çalışmalar gösterdi ki,üçüncü dozu olmayanlarda Omicron varyantına karşı korunma ihtimali yok. Sıfır değil ama yarı yarıya. Yazı tura gibi bir şey bu. O yüzden üçüncü dozu Omicron gelmeden, bir an önce olmanız lazım.” İfadelerini kullandı.
“AŞI GELİŞTİRMİŞ OLMAK BÜYÜK BAŞARI”
Türkiye genelinde aşılamaların dünya ortalamasına göre iyi durumda olduğunu ve dünyada aşı üreten 10 ülkeden biri olduğumuzu söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, “Turkovac artık uygulanmaya başlandı dün itibariyle. Aşı süreci Türkiye’de hem hızlı gelişti hem de teknik olarak istenilene yakın bir sonuca ulaştı. Çünkü dünya üzerinde iki yıl içerisinde aşı geliştiren ülke dediğiniz zaman, yaklaşık ya da 10 ülke var. Bunların içerisine girdik gibi gözüküyor. Etkinliğiyle ilgili olan tartışmalara girmek istemiyorum. Ama bir aşı geliştirilmiş olması bile bence büyük bir başarı” dedi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 01 Ocak 2022 - 18:12
Vakaların yüksek olması üçüncü doz eksikliğinden kaynaklanıyor
Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof
SAĞLIK
01 Ocak 2022 - 18:12
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir