Geçen hafta varoluş tarihimizin 1,3 milyar yıl öncesinde kalmıştık. Aradaki bir milyar yılı geçerek 200 milyon yıl öncesinden başlamak istiyorum. Çok ayrıntıya inilirse yüzlerce sayfa yazı olur. Onun için ilginç ortaya çıkışları ele almaya çalışacağım.
231 milyon yıl önce İlk dinozorlar 225 milyon yıl önce İlk memeliler ve 5 milyon yıl sonra İlk kaplumbağalar, 163 milyon yıl önce uçan sürüngenler, 155 milyon yıl önce İlk kuşlar ortaya çıkarken 10 milyon yıl sonra Madagaskar adası Afrika’dan kopuyor.
İlk çiçekler 130, ilk karıncalar 120, ilk yumurtlayan memeliler 115, ilk arılar 100 milyon yıl önce ortaya çıkıyor. 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan Çikşulub asteroiti dinozorlar ve diğer birçok canlı türünün yok olmasına yol açıyor. Bu da memelilerin önünü açıyor. Memelilerin karalardaki hakimiyeti başlıyor.
Canlı türlerinin yüzde 65’i yok oluyor. Sadece uçucu dinozorların bir kısmı bugünkü kuşları oluşturmak üzere yeni bir evrim sürecine giriyor. Bu krater bugün Meksika’nın Yukatan Yarımadası ve açıklarında yer alıyor. Bunlar yaşandıktan 5 milyon yıl sonra İlk primatlar ortaya çıkıyor.Bunlar insan türünün dahil olduğu kuyruksuz maymunlar ve kuyruklu maymunların ortak ataları.
***
İlk modern kuşlar 55, köpeklerin ataları, (İnsanlar kurtları evcilleştiriyor. Özellikle en az saldırgan olan ve en çok söz dinleyen bireylerin soyundan bugünkü köpek cinsleri geliyor) 40, kedilerin ataları 34, filler 26, zürafalar 20, ilk öküz ve inekler 15 milyon yıl önce ortaya çıkıyor. 2,25 milyon yıl önce insan türü ortaya çıkıyor.1,5 milyon yıl önce Homo erectus ateşi kontrollü olarak kullanmaya başlıyor. Böylece akşamları ateşin başında boş vakit ve kültür icat oluyor. Sözel gelenek ve soyut kavramların kökenleri oluşuyor. Zamanla et ve yemek pişirme ortaya çıkacak. Et yiyen Homo erectus karaciğer hastalıklarına yakalansa da yüksek besin değeri sayesinde insan beyni hızla gelişiyor.
İlk ölü gömme ritüelleri 300 bin yıl önce yapılmaya başlıyor. Belki de Neandertal insanının ataları tarafından ilk ölü gömme uygulaması başlıyor. Bu uygulama öbür dünya kavramının ve ruhsal inançların ortaya çıkışını gösteriyor olabilir. Homo heidelbergensis ölülerini gömmezdi. 195 bin yıl önce Homo sapiens türü ortaya çıkıyor.O yıllarda Homo sapiens ile diğer insan türleri arasında belirgin bir ayrım yok. Belki de Homo sapiens türü, anatomik olarak modern birkaç homo türünün aralarında üremesiyle ortaya çıktı. Bunlar Afrika’nın farklı bölgelerinde yaşamış ve göç ederek buluşmuş olabilir. Ne de olsa insanlar o zamanlar gezgindi. Homo sapiens derken, anatomik olarak bugünkü insanlara benzeyen ilk türün 195 bin yıl önce ortaya çıktı. 100 bin yıl önce insan türü Afrika’dan çıkıyor.
Atalarımız 90 bin yıl önce Arap çöllerini aşmaya çalışırken ölüyor. Bu yüzden Sina yarımadasında hapis kalıyorlar. Ancak, 70 bin yıl önce Umman ve Arap yarımadasının güneyini izleyerek Hürmüz boğazına ve oradan da Hindistan’a ulaşıyorlar. Homo erectus bu sırada çoktan Asya’ya yayılmıştı. Hopo sapiens 38 bin yıl önce Avrupa’da.
Homo sapiens nüfusu artarken Neandertaller ortadan kalkıyor. Homo sapiens’in hayatta kalmasını sağlayan tek fark, sosyal becerilerinin daha gelişmiş ve biraz daha zeki olmasıydı. Düşündüğü üzerine düşünen insan, yani Homo sapiens sapiens alt insan türü bu sırada, yani yaklaşık 40 bin yıl önce çıkıyor.
Homo sapiens Afrika’da ortaya çıktı ve oradan Dünya’ya yayıldı. Ancak Afrika’da tek bir noktadan ortaya çıkmamış olabilir. Buna göre, anatomik olarak modern insan türleri Afrika’nın farklı yerlerinde evrim geçirip aralarında karışarak bugünkü Homo sapiens türünü türetmiş olabilir. Buna “zayıf çok bölgeli insan evrimi varsayımı” deniyor. 11 bin yıl önce buzul çağı sona eriyor ve insan uygarlığı doğuyor. Peki insan uygarlığının, Dünya’daki hayatın ve evrenin geleceği ne olacak? O da başka bir araştırma konusu.
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Kasım 2020 - 10:15
Varoluşun Tarihi-2
Geçen hafta varoluş tarihimizin 1,3 milyar yıl öncesinde kalmıştık
YAZARLAR
20 Kasım 2020 - 10:15
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir