Her insanın doğaya hayranlığı vardır aslında. Bunu nasıl anlarsın biliyor musun? Ya bir dağ-tepe gezisinde ya bir piknikte ya bir köy ziyaretinde ya da bir tv zaplamasında. Kimi insan sadece korkar uzaklaşmaktan elinde kumandası ve kahvesi oturduğu yerden bir belgesel zaplayarak dağda bayırda koşuşturanları görürken özenirler ve hep gitmek isterler. Gitmek onlar için uzaktır. Aslında yanı başımızdadır doğa. Hiç düşündün mü peki şuan bulunduğun ortamdan kopup bir orman yürüyüşünde olmayı? Bakmakla görmek arasında büyük fark vardır. Çoğumuz bakar da göremeyiz bastığımız toprağı, tuttuğumuz dalı... herkes hayatında bir kaç kez çıkmıştır dağ yürüyüşüne veya köyünde gezintiye. Peki gittiğin yerden dönmemeyi düşündün mü hiç? Biraz telaş ve heyecan oldu değil mi? Ya oturur sızlanırsın ya da hedefe doğru yürürsün. Fakat yürüdükçe rengarenk yaprakları, değişik bitkileri ve kuşların sesinin güzelliğini ve şelalenin hangi yönden aktığını buz gibi suyunun ve enerjisinin seni nasıl kendine getirdiğini keşfedersin. Hani bir bebeğe ilk adımları atmayı, kelimeleri keşfetmeyi öğretirsin ya işte onun kadar mühim bir şey insanın tabiatı tanıması. Her fırsatta ayak basın doğaya, toprağa hem de yalın ayak...Haydi bu hafta sonu kendine bir iyilik yap ve zifiri karanlık tv kumandanın yerine bir ağaca dokun,cafelerin boğuk havasının yerini doğanın güzelim havasına bırak.Keşfet... İster kendi imkanlarınla, ister yürüyüş gruplarıyla bir dağ gezintisine çık. Ağaçları tanı, onlarla konuş. Orada yaşayan çiçekleri, böcekleri ve bitkileri yakından gör. Onlar hakkında görsel bir bilgiye sahip ol. İnan döndüğünde kendini her zamankinden daha sakin ve mutlu hissedeceksin. Size bir bilimsel çalışma örneği vereyim;
Bir buçuk saatlik doğa yürüyüşüne çıkan bir grupla, şehir içinde aynı sürede yürüyüş yapan ikinci bir grup karşılaştırılıyor. Doğa yürüyüşünü gerçekleştiren grupta olumsuz ve kendini tekrar eden düşüncelerin daha az görüldüğü sonucuna ulaşılıyor. Ayrıca aynı grupta beynin zihinsel hastalıklarla ilgili kısmında daha az sinirsel aktivite gerçekleştirdiği görülüyor. Şehirde yürüyen grupta ise diğer grupta gözlenen faydaların hiçbirine rastlanmıyor. Yine "PLOS" tarafından yayınlanan bir başka bilimsel çalışma da gösteriyor ki, 4-6 günlüğüne kendini doğaya teslim edenlerin problem çözme yeteneklerinde yüzde 50'lik bir artış söz konusu oluyor. Çalışma kapsamında katılımcılar hiç bir teknolojik cihaz kullanmıyor ve şehirden uzak arazide problem çözme yeteneklerini geliştirme şansı buluyor.
Şehirden tamamen uzaklaşmanız mümkün olmasa da, en yakınınızdaki yeşil araziye gidip bir ayak basmanız," ben geldim" demeniz hepinize gelecek. Vücudunuzla birlikte beyniniz de "oh be" diyecek.
"Doğa bize aldırmadığından, doğanın ortasında kendimizi öyle rahat hissederiz ki."
Friedrich Nietzsche
YAZARLAR
Yayınlanma: 27 Ekim 2018 - 12:01
Vücudunla birlikte beynin de "oh be" diyecek!
Her insanın doğaya hayranlığı vardır aslında
YAZARLAR
27 Ekim 2018 - 12:01
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir