1915 Çanakkale Köprüsünün inşaatı devam ederken köprünün ayaklarının geminin geçiş yolu üzerinde yer alması olası gemi kazalarında nasıl bir önlemin alındığı sorusunu akıllara getiriyor.
1915 Çanakkale Köprüsünün ayakları denizin 36-44 arası bir derinlikte inşa ediliyor. Köprünün ayaklarının geminin geçiş yolu üzerinde bulunması Boğazdan geçerken olası bir dümen kilitlenmesi sonrası oluşacak kazada ne gibi önlemin alındığı merak konusu. Konu ile ilgili Oda TV’den Sedat Tenker’in 19 Aralık 2019 tarihli ‘Geminin köprüye çarpmasına izin mi verildi?’ başlıklı yazısında tehlikenin boyutu açıklanıyor. Yazının bazı bölümlerinde şu ifadeler kullanılıyor, “Çanakkale Boğazında Lapseki – Sütlüce arasında inşa edilmekte olan 1915 Çanakkale Köprüsünün çelik ayakları Boğazın mevcut gemi geçiş yolu üzerinde denizde inşa edilmektedir. Çelik ayakların inşa edildiği konumlarda su derinlikleri 36 ve 44 metredir. Bu derinlikler nedeni ile Boğazı kullanan en büyük tonajlı ve su çekimli gemiler ve yukarda belirttiğim LNG ve tanker örnekleri de dâhil olmak üzere, tüm geçiş yapan gemilerin arıza veya kontrolden çıkmaları gibi olağan dışı bir durumda herhangi bir engelle karşılaşmadan çelik ayaklara ulaşıp çarpabilme riskleri söz konusudur. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında uzun yıllar kılavuz kaptanlık yapan ve birçok “Kazaya Yakın Durum” yaşayan emekli bir kılavuz kaptan olarak gemilerin köprü çelik ayaklarına çarpma riski olduğunu bildirmek zorunda idim. Çelik köprü ayaklarına bir ham petrol tankerinin, kimyasal tankerin, doğal gaz tankerinin ya da sıvılaştırılmış gaz tankerinin çarpması durumunda köprünün hasarlanabileceğini, yangın, infilak, petrolün denize sızabileceği ve çevre felaketi yaşanma riskinin olduğunu ilgililere – yetkililere duyurmak zorunda idim. 4. başvurumda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’den (CİMER) Haziran 2019’da gelen cevap ürkütücüydü. Kulelerin gemi çarpmasına maruz kalabilecek ilgili kısımlarını ve kule temellerini yeterince kuvvetli ve dirençli inşa ederek herhangi bir gemi çarpması vakası esnasında, köprüden ziyade çarpan geminin hasar görmesine izin verecek şekilde çarpışma enerjisini sönümletmeyi tercih eden (reaktif) yaklaşımın tasarım yapılırken tercih edildiğini bildirdiler. Çarpmayı önlemek için teknik olarak neler yapılabileceğini bir kaptan olarak bilemiyorum fakat 36 – 44 metre derinliklerde inşa edilen bir yapıya çarpmayı önleyecek sistemlerin çok zor yapılabileceğini ve çok maliyetli olabileceğini kendi çapımda yaptığım küçük araştırmalar sonucunda da tahmin edebiliyorum”
Böyle bir riskin bulunduğu 1915 Çanakkale Köprüsünün ile ilgili gerekli birimlerden açıklama yapılması bekleniyor.
GÜNDEM
Yayınlanma: 11 Aralık 2021 - 18:24
Ya gemi çarparsa?
1915 Çanakkale Köprüsünün inşaatı devam ederken köprünün ayaklarının geminin geçiş yolu üzerinde yer alması olası gemi kazalarında nasıl bir önlemin alındığı sorusunu akıllara getiriyor
GÜNDEM
11 Aralık 2021 - 18:24
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir