Bakan Uraloğlu, Gaziantep Havalimanı'na kurulan Türkiye'nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı (MGR) hakkında bilgi vererek, radarın Aralık ayında kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Ayrıca, yerli ve milli İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı (İRADE) sistemiyle, havalimanlarına ait güncel meteorolojik veriler, ATIS bilgisi, notamlar, AIP ve radar görüntülerini tek ekranda toplayan bir sistem kurduklarını belirtti.
Türkiye'nin havacılık alanında dijitalleşme ve yapay zeka kullanımına büyük önem verdiğini belirten Uraloğlu, ÇARE sistemi hakkında da bilgiler verdi. ÇARE sistemi, 40’tan fazla havalimanında hizmet vererek, hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir şekilde yönetmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, Azerbaycan’da da kullanılmaya başlanarak, uluslararası alanda da etkisini artırdı.
Bakan, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin havacılığa kattığı avantajlara değindi. Uraloğlu, “Yapay zeka sayesinde uçakların bakım süreçleri optimize edilecek, hava trafiği yönetimi daha çevre dostu hale gelecek ve emisyonlar azaltılacaktır” dedi. Ayrıca, Türkiye'nin sivil havacılık sektöründe dijitalleşme odaklı yeni bir model geliştirdiğini ve bunun sektörde sürdürülebilir bir dönüşümü destekleyeceğini ifade etti.
Son olarak, Türkiye'nin havacılık sektöründeki dijital altyapı yatırımlarının gelecekte de devam edeceğini belirten Bakan Uraloğlu, yeni teknolojilerle sektördeki yerli üretim ve bağımsızlık hedeflerine ulaşmayı sürdüreceklerini belirtti.
HABER MERKEZİ
EKONOMİ
Yayınlanma: 13 Kasım 2024 - 13:54
Yapay zeka ile gökyüzüne Türk imzası
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AI in the Sky etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin havacılık sektöründeki yerli ve milli teknolojileri tanıttı. Uraloğlu, “Uçuş operasyonlarımızda yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazları kullanıyoruz” diyerek, bu alandaki gelişmeleri vurguladı.
EKONOMİ
13 Kasım 2024 - 13:54
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir