Merhaba Sevgili Okur,
Yakın zamanda ebeveyn sohbetlerinde geçen bir konudan bahsetmek istedim bu hafta sizlere. Bu sohbetlerimizde geçen konu ise çocukların yaratıcılıkları, yaratıcılığın doğuştan mı geldiği yoksa sonradan mı kazanıldığı üzerine.
Yaratıcılık; “sadece resim, müzik ve sanatla ilgilenen kişilerde olur” diye düşünenlerden, “doğuştan gelir, sonradan kazanılamaz” diye düşünenlere veya “herkeste var olup sonradan geliştirebilir” şeklinde düşünenlere kadar birçok farklı görüşe sahip bir kavram.
Yaratıcılık özgün olmak demektir. Farklı ürünler ve fikirler üretebilme durumudur. Diğer bir deyişle; olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyleri herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirme olarak bahsedebiliriz. Bu yüzden, yaratıcı olan kişiler bir şeyi herkesin gördüğü şekli ile görmezler.
Öyle ise, “yaratıcılık herkeste vardır sadece gün yüzüne çıkarılmayı bekler” diyebiliriz. Bu noktada da beynin sağ lobu dediğimiz kısma ağırlık vermek gerekir. Sağ lob geliştirildikçe, yaratıcı düşünme gelişecek ve yaratıcılık otaya çıkacaktır.
“Beynimizin sağ lobunu nasıl geliştirebiliriz? Su versek gelişebilen bir şey mi?” dediğinizi duyar gibiyim. Belki bir çiçeği sulamak gibi değil elbette, ama çocuklarımıza uygulayascağımız basit yönlendirmeler ile bunu sağlayabiliriz:
Çocuklarımızın sorduğu her soruya direk cevap vermek yerine soruya soruyla karşılık vererek çocuğun düşünmesini sağlayabiliriz?
Mesela, Bu nedir?” diye soran bir çocuğa, “Bu, …. dır” demek yerine “Sence ona ne demeliyiz? “diye sorduğumuzda çocuk kendince sorduğu nesneye ya da canlıya bir cevap bulmaya çalışacaktır.
“Bunu neden yaptılar” diye bir soru geldiğinde nedenleri sıralamak yerine “Haydi, gel beraber düşünelim” diyerek beyin fırtınası yaratmak, “neden?” sorusuna birlikte cevap aramak çocuğun yaratıcı düşünme becerisini geliştirecektir.
Sıkılmalarına izin verin.
Yeni dönem ebeveynler olarak çocuklarımızın her anını dolu dolu ve etkin geçirtme telaşı içinde olduğumuzu biliyorum. Fakat boş kalmak, sıkılmak yaratıcı düşünmeyi geliştiren en önemli anlardan biridir.
Yapılacak bir etkinlik için yaş grubuna uygun seçeceğimiz materyali önüne hazırlamak, yapması ve denemesi için kendisine zaman tanımak.
Mesela resim yapalım dediğimizde birlikte aynı uçurtmayı çizmek yerine önüne koyacağımız boya ve kağıtlarla kendi uçurtmasını istediği gibi çizmesine olanak tanımak.
Çocuğumuz yaş olarak biraz daha büyük ise hiçbir şey için geç değildir diyerek “yaratıcı düşünme teknikleri ve inovasyon eğitimleri” araştırarak yaratıcı düşünmeye itici donanımlar kazanmalarını sağlamak.
Farklı düşünen bireyler yetiştirebilmek adına farklı çocuk kitapları ile çocukları buluşturmak yaratıcı düşünmeyi besleyecektir. Yine bol okumalı, bol kitaplı günler dilerim.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 14 Nisan 2022 - 10:09
Yaratıcılık
Merhaba Sevgili Okur, Yakın zamanda ebeveyn sohbetlerinde geçen bir konudan bahsetmek istedim bu hafta sizlere
YAZARLAR
14 Nisan 2022 - 10:09
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir