Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “TÜİK tarafından her ay düzenli olarak açıklanan iki temel veri var; biri enflasyon, diğeri işsizlik… Herkesi doğrudan etkilediği için enflasyon, ülkemizin üretim gücünü şekillendirdiği için de işsizlik verileri büyük dikkatle takip edilir. Biz, bu kürsüde çok defa enflasyona ilişkin gelişmeleri değerlendirdik.
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, işsizlik oranı geçen aralık ayında 0,1 puan azalarak yüzde 8,8 oldu. Bu dönemde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 3 milyon 98 bin kişi oldu. İşsiz sayısının 12 bin kişi azaldığı açıklandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, bu veriler ışığında 2023 işsizlik oranının, Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşme ihtimalinin arttığını söylüyor. Ekonomi çevrelerinde zaman zaman işsizlik oranının gerçekten düşmediğine, insanların iş bulmaktan umutlarını kestikçe başvuruda bulunmadıklarına dair çeşitli değerlendirmeler yapılır. Bunlarda haklılık payı da olabilir. Ben yeni açıklanan bu veri vesilesiyle özelde gençlerimiz, ancak iş gücü piyasasındaki herkes için yeni iş fırsatları yaratma gereğinin altını çizmek istiyorum. Büyümek, güçlenmek, daha fazla istihdam yaratmak için yatırım iştahımızın korunması gerekiyor. Aslına bakarsanız, pandemi sonrasındaki dönemde yatırım eğilimi gayet yüksekti. Ancak bu sefer de kur oynaklığının yüksek olması nedeniyle fizibilite yapmak ve projenin kar edip etmeyeceğini hesaplamak zorlaştı. Bu da yatırım kararlarını zora soktu. Tabii bir de bankaların daha sınırlı kredi vermeye başlaması, iş dünyasını sınırladı. Geçen yıl bir kişi için iş yaratma maliyeti 3 milyon TL’nin üzerindeydi. Bu hiç de az bir maliyet değil! Bildiğiniz gibi bizim ülkemizde yatırımlar genelde döviz kredisiyle yapılıyor. Bazı büyük projelerde yabancı ortakla çalışmak biraz rahatlatıcı ama bu her zaman mümkün olamıyor. Buna bankaların daha sınırlı kredi vermeye başlaması da eklenince proje finansmanı iyice çıkmaza girmeye başlıyor.
“Yeni nesil sanayi bölgelerine gerek duyulduğunun altını çiziyoruz”
Finansmana erişimdeki sıkıntının yanı sıra özellikle teknolojik ve katma değerli ürün odağında teşviklerin artmasına ihtiyaç var. Yatırım için tahsis edilecek sanayi arsaları konusunda sorunlar söz konusu. Bu nedenle her platformda yeni nesil sanayi bölgelerine gerek duyulduğunun altını çiziyoruz. Beyin göçü zaten önemli bir sorun. Bu nedenle her aşamada nitelikli eleman arayışı giderek büyüyor. Bugün neredeyse her 4 şirketten 3’ü, yetenek açığı yaşadığını ya da işe alım yapmakta zorlandığını belirtiyor. Türkiye genelinde işverenlerin yüzde 88’i, gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulamamaktan mustarip. Sanayici yeşil dönüşüm konusunda yatırım yaparak AB’ye uyumu tamamlamak istiyor, ancak bu konuda da regülasyonların tamamlanması konusunda hızlanmak gerekiyor. Tüm bu nedenlerle ekonomimize katkı sağlayan tüm şirketler için yeni stratejiler ve teşvik politikaları belirlenmesini istiyoruz. Madalyonun diğer yüzünde iş dünyasına da düşen bir görev var. İnsan kaynağını eğitmek, yetiştirmek, yeni beceriler kazandırmak. Halen ülke genelindeki 20 milyonu aşkın çalışanın mevcut becerileri, önümüzdeki yıllarda mevcut işlerinde çalışmaya devam edebilmeleri için maalesef yeterli olmayacak. 6 milyona yakın kişinin teknolojik yeniliklere ayak uydurabilir duruma gelmesi için farklı yetkinlikler geliştirmesi, 2 milyon kişinin ise farklı sektörlerde çalışmak ya da yeni meslekler edinmek için yeni beceriler kazanması gerekecek. Burada bir çıkış yolu bulamazsak iş gücü piyasasındaki yapısal sorunlar devam edecek ve yüksek katma değerli üretime geçemeyeceğiz.
“Hem kendimiz hem de ülke ekonomimiz için nitelikli kadrolar oluşturmaya önem vermeliyiz”
Bize düşen görev, şirketlerimizde gerekli yetenek dönüşümü için yatırım yapmak. Çalışanlarımızın mevcut yetkinliklerini geliştirmelerini ve yeni yetkinlikler kazanmalarını sağlamak. Hem kendimiz hem de ülke ekonomimiz için nitelikli kadrolar oluşturmaya önem vermeliyiz” dedi.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 17 Şubat 2024 - 21:58
''Yeni iş fırsatları yaratmak gerekiyor''
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.
GÜNCEL
17 Şubat 2024 - 21:58