[spot]Çanakkaleli el emeği üreticileri ve sanatçıları, Çanakkale Kent Konseyi’nin yılbaşı için düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. Yeni yıl hediyesi arayanlar için çeşitli bir ürün yelpazesine sunulan etkinlikte, tamamen el yapımı ürünleri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.[/spot]
Yeni yıl yeni ümitleri de beraberinde getirir. Artık ülkemizde de bir gelenek haline gelen yılbaşı hediyesi, sevdiklerinizi mutlu etmek için basit ancak etkili bir yol. Yeni yıla ümitle başlamak ve bunu yaparken de yerel üreticilere, sanatçılara destek vermek isteyenler için Kent Konseyi’nin organizatörlüğünde İskele Meydanı’nda 1 gün süren bir etkinlik düzenlendi. Gün boyu yılbaşı temalı şarkıların çaldığı etkinlikte, keçelere, boncuklara hatta sabunlara kadar çok çeşitli ürünleri lokal üreticilerden alabilir ve sevdiklerinize yeni yıl hediyesi olarak takdim edebilirsiniz. Biz de etkinlikte stant açan birkaç üretici ile etkinlik ve yeni yıldan beklentileri üzerine konuştuk.
Derilerden çanta yapan ve üzerlerine kişiye özel desenleri işleyen deri işleme sanatçısı Esra Alıcı, “İnsanlar yeni yılda bir hediye arayışında olacaktır, buraya yolları düşecektir, burası işlek bir yer. Ben 2023’ten neden bilmiyorum ama çok ümitliyim. Kaç senedir ülkemiz çok zor günler geçirdi. Bundan sonrasının daha iyi olacağını düşünüyorum. El emeği açısından da düşünecek olursak, dünyada önü çok açıldı. Hatta internette videolar görüyorum, inşaatlarda genç kızlar usta gibi fayans döşüyorlar. Sanırım şu anlaşıldı: Biz bir şey beceremiyorsak, ayakta kalamayız, yaşayamayız. Bu dünya ve teknoloji her an yok olabilir. Biz böyle ilk çağdaki gibi kalabiliriz. Bir şeyler öğrenmeliyiz noktasına geldik artık sanırım. Kadınlar konusuna gelince, son birkaç yıldır onların daha çok güçlendiğine, kendilerini fark ettiklerini hatta ataerkil yapının onlara çocukluktan itibaren yüklediği suçluluk, işe yaramaz hissetme gibi duygulardan sıyrıldıklarını düşünüyorum. Bu durumda bence gelecek kadınlar için daha bir parlak olacak” diyerek yeni yıl temennilerini dile getirdi.
Sanat Sokağı Çalışma Grubu kolaylaştırıcısı Asude Bayram, bir yakınına hediyesini aldıktan sonra şu ifadeleri kullandı: “Genellikle armağanlarımı el işi yapan arkadaşlardan almayı tercih ediyorum. El işi yapan topluluk daha kalabalık aslında 120 kişi kadarız sanat sokağında. Böyle ihtiyaçlar olduğu zaman ya atölyelerini ziyaret ediyorum ya da telefon ediyorum. Ürünlerini pazarlamaya ihtiyaçları var ama yerleri yok. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. İnşallah yakın zamanda sanat sokağına da kavuşacağız. 2023’ten umutluyuz. 2023’te tüm dünyada, Türkiye’de sanata ve insana büyük değer verileceğine inanıyorum. Hep birlikte yaşadığımız bu dünyanın sanatla daha güzel olacağı bir yıl olmasını diliyorum.”
Standında mumlar, sabunlar ve cilt ürünleri göze çarpan Aromaterapist Merve Tanrıverdi, “Ben doğal kozmetik ile ilgileniyorum. Çanakkale’deki zeytinyağı ile yaptığım doğal sabunlar var. Bu sabunlar hem soğuk hem de sıcak yöntemler ile yapılıyor. Son zamanlarda doğal kozmetiğe de bir yönelim var. Bölgemizde yetişen lavantalarımızı değerlendirerek, tonik veya yağ gibi alanlarda kullanılıyor” dedi.
Karakız El Sanatları Şadiye Karakaya ise, “İlgi güzeldi ve yine aynı şekilde olacağını düşünüyorum. Çok güzel arkadaşlarla, dostlarla beraberiz benim için en büyük artısı sanırım o. Ben geleneksel el sanatlarından sır altı çini çalışıyorum. Miyuki boncuklarla, doğal taşlarla da çalışıyorum. Kepez’de Halk Kafe’nin yanında da standım var, 1 yıldır da oradayım. 2023’te dünyada barış, huzur, sağlık ve para istiyorum” şeklinde konuştu.
Genel
Yayınlanma: 30 Aralık 2022 - 17:55
Yeni yıl hediyeniz yerel sanatçılardan olsun!
[spot]Çanakkaleli el emeği üreticileri ve sanatçıları, Çanakkale Kent Konseyi’nin yılbaşı için düzenlediği etkinlikte bir araya geldi
Genel
30 Aralık 2022 - 17:55