İlk adım: Fenolojik döneme göre ilaçlama
Açıklamada, meyve ağaçlarının bulunduğu fenolojik evreye göre ilaçlama yapılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi. Küçük meyve döneminde çil, çiçek döneminde çiçek monilyası, pembe tomurcuk döneminde ise bakırlı preparatlarla ilaçlı mücadele yapılması gerektiği hatırlatıldı.
Besleme ve budama şart
Havaların ısınmasıyla birlikte yeniden başlayacak sürgün ve yaprak gelişimi için azot, çinko, fosfor, demir ve kalsiyum gibi elementlerin yapraktan uygulanması önerildi. En az iki kez, 15 gün arayla yapılacak bu uygulamalarda amino asit ve deniz yosunu içeren ürünlerin de faydalı olacağı ifade edildi.
Yaprak uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda, toprak veya sulama sistemi üzerinden besleme yapılması gerektiği, gelişimin zayıf kaldığı ağaçlarda iletim demetlerinin tıkanmış olabileceği ve bu durumda yapraktan fosforize asit ya da Fosetyl-Al preparatlarıyla müdahale edilmesi gerektiği belirtildi.
Sulama ve toprak işleme konusunda dikkatli olunmalı
Gölet usulü sulamadan kaçınılması gerektiği ifade edilen açıklamada, mini spring sistemlerin taç iz düşümünü sulayacak şekilde kurulması önerildi. Ağaçların kök ve gövde kısımlarına zarar verecek uygulamalardan uzak durulması gerektiği vurgulandı.
Toprak işlemesinin ise ilkbahar ve sonbahar aylarında, toprak tava geldiğinde ve 12-15 cm derinlikte yapılması gerektiği, hem havalandırma hem de zararlıların yok edilmesi açısından bunun önemli olduğu belirtildi.
Zamklanmaya, kanser hastalıklarına ve zararlılara karşı önlem alınmalı
Bahçelerde zamklanmaya karşı toprak havalandırılmalı, zararlılarla mücadelede kimyasal ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda kümes hayvanları, sürüm ve ot temizliği gibi biyolojik yöntemler tercih edilmelidir.
Kök çürüklüğü, verticillium, Eutypa, Cytospora ve bakteriyel kanser gibi hastalıkların artışına karşı ise kuruyan dalların budanarak uzaklaştırılması, yara yerlerinin aşı macunu ya da su bazlı boya ile kapatılması gerektiği belirtildi.
Bordo bulamacı unutulmamalı
Açıklamada özellikle sonbaharda, ağaçların yapraklarının %70-80’ini döktüğü dönemde %3’lük bordo bulamacı kullanılması gerektiği vurgulandı. Son yıllarda bu uygulamanın ihmal edilmesi nedeniyle hastalıkların arttığına dikkat çekildi.
Yenice İlçe Tarım Müdürlüğü, üreticilerin doğru ilaçlama, besleme ve bakım yapabilmesi için müdürlükle iletişime geçmesini ve gerektiğinde toplantı talep ederek destek almasını önerdi.
HABER MERKEZİ