4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada ilişkinin sona erme şeklinin ve haklı olup olmadığının önemi bulunmamaktadır.
İspat Yükü İşverene Aittir
Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Aktin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izinler, izin alacağına dönüşür.
Zamanaşımı Fesihten Başlar
Yıllık ücretli izin alacağında zamanaşımı iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar. 4857 sayılı İş Kanununun 54. maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.
Vergi Dilimi Kümülatif Matraha Göre Değerlendirilir
Kullanmaya hak kazanılan fakat kullanılmaması nedeniyle ücretli izin hakkı izin alacağı kullanılmayan yıllık izin gün sayısı ile işçinin sözleşmesinin feshedildiği tarihteki günlük brüt ücretinin çarpılması suretiyle brüt olarak hesaplanır. Brüt olarak hesaplanan yıllık ücretli izin alacağından gelir vergisi, damga vergisi ve SGK kesintileri yapılır. Gelir vergisi hesabında işçinin kümülatif gelir vergisi matrahına denk gelen vergisi diliminin dikkate alınması gereklidir.
Örnek Hesaplama:
14 Gün Kullanılmayan Yıllık İzin nedeniyle yıllık ücretli izin alacağına hak kazanan ve asgari ücret düzeyinde ücret alan çalışanın 2019 yılı için hesaplama yapılırsa;
Günlük Brüt Ücret (2.558,40 TL /30) = 85,28 TL
Kullanılmayan yıllık ücretli izin alacağı: 85,28 TL x 14 Gün = 1193,92 TL (Brüt)
Kesintiler
SGK İşçi Payı = 179,09 TL
Gelir Vergisi (%15) = 152,22 TL
Damga Vergisi = 8,96 TL
Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti (Net) = 853,65 TL (Net)
Kullanılmayan yıllık ücretli izin alacağı hesaplanırken izin süresine tekabül eden hafta tatili yahut genel tatil günleri hesaba katılmaz. Yalnız işçinin işten çıkışını iznini kullandırmak suretiyle ve izin bitiminde gerçekleştiriyorsanız bu durumda yıllık ücretli izin alacağı oluşmaz. İşten çıkışın yıllık izin bitimiyle gerçekleştirilmesi halinde işçi hafta tatiline hak kazanacaktır. Çalışanın izin süresine isabet eden dönemde varsa genel tatil günlerinin ve işçinin alacağı hastalık raporlarının izin süresine eklenmesi gerekecektir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 25 Eylül 2019 - 10:34
Yıllık Ücretli İzin Alacağının Hesabı
4857 sayılı İş Kanununun 59
YAZARLAR
25 Eylül 2019 - 10:34
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir