Hep şikâyet ederiz; din simsarlarından, halkın inanç duygularıyla oynanmasından ve bu durumdan doğan rahatsızlığımızı dile getiririz, yazarız. Ancak bu ilk kez oluyor. Mustafa Kemal üzerinden iğrenç ticaret.
22 Ocak tarihli yazısında kendisi belirtiyor yazdığı Mustafa Kemal isimli kitabının 1 milyon 500 bin adede doğru koştuğunu. Yani en az 1 milyon 400 bin adet kesin satılmış. Fiyatı belli, 35 TL. 1 milyon 400 bin çarpı 35 TL yaptığınızda karşınıza 49 milyon lira çıkıyor. Maliyeti mi? Biliyorsunuz, ben bir yayınevi sahibiyim. Hadi diyelim ki ben müthiş pahalıya yapayım bu işi, kitap başı 10 TL olsun. Yani 14 milyon maliyetli -ki o kitabı ben 7 TL’ye mal ederim- geriye kalan 35 milyonu yayınevi ve Yılmaz ÖZDİL hisseleri nispetinde cebe koymuşlar. Bu yoklukta, bu ekonomik krizde.
Para tatlı gelmiş olacak ki bu kez de bir koleksiyon kitabı ile gündeme geldiler. 1881 adet üretilen aynı kitabı tanesi 2 bin beş yüz lira olmak kaydıyla sattılar. Allah’tan ki matematik tek ve kesin sonuç veriyor. Hemen çarpabiliyoruz. 1881 çarpı 2 bin 500 eşittir 4 milyon 702 bin 500 TL’cik. Usta Mustafa Kemal simsarı ne diyor; “cebimize 5 kuruş girmedi”. Parayı veren bizler bu yalana nasıl inanacağız. Eğer öyleyse verdiğimiz paralar kimin cebine girdi. Öyle elli lira falan değil konuştuğumuz rakam, 50 milyon lira resmen. Kimse kimseye bir günlüğüne bile bırakmaz, günlük faizi servet değerinde.
Yıllarca Atatürkçü bildik zatı muhteremi. Yazdığı yazıları paylaştık, onunla avunduk, sesimiz oldu, bizleri temsil etti. En çok okunan yazar oldu aydınlık kesim için, çağdaş insanlar için, Kemalistler için… Oysa ki; her şey para içinmiş. Yatırım yapmış zatı muhterem. Nasıl mı? Şöyle ki; 1881 adet özel yapım koleksiyon kitabını niçin çağdaşlığın simgesi vakıf ve derneklere açık arttırma ile satmaları için bağışlamadı? Niçin bir fiyat belirledi. Mesela 1 numaralı kitap ile 1881 numaralı kitaplar daha farklı fiyatlardan mezat olmaz mıydı? Hani bu fikri geliştirdiyseniz, bunu niçin desteklenmesi gereken derneklere yardım amaçlı kullanmadınız?
Nefret ediyorum bu tiplerden. Bir de utanmadan anlatıyor kitabın özelliklerini; “cildinde ve kutusunda Shantung-S cilt bezi kullanıldı, İsveç’ten Marken Pure kağıt getirildi, Almaya’dan Gmud Color Glatt kağıt getirildi…” Yahu ülkemiz fabrikaları, hem de Mustafa Kemal’in kurduğu fabrikalar birer birer kapatılmış, sen kitabı şimdi mi basıyorsun, biraz olsun ahde vefa göster yahu, rahmetli ulu önder sayesinde onlarca milyonu indirdin zaten. Hadi yaptın, bu özellikleri sayma, marifetmiş gibi ortaya koyma, kitabı bu özellikleri ile daha kıymetli hale getirmeye çalışma.
Bir de bu ekonomik krizde 2 bin 500 lira vererek o kitabı alanlar var, onlara da şaşıyorum. Hangisi, en son ne zaman hangi kitabı okudu acaba. Bir kitaba o parayı verenin kitap okuduğundan şüphe ederim çünkü. Efendim koleksiyon kitabı… Mustafa Kemal’in hiç mi koleksiyon kitabı olmasın… Böyle ticari olacaksa olmasın. Mustafa Kemal üzerinden birileri nemalanacaksa olmasın. Mustafa Kemal bu gün yaşasaydı ve bu durum O’nun gözleri önünde cereyan etseydi ne olurdu dersiniz? Yılmaz ÖZDİL ve avanesi kaçacak delik arardı.
YAZARLAR
Yayınlanma: 24 Ocak 2019 - 15:32
Yılmaz Özdil Ve Mustafa Kemal
Hep şikâyet ederiz; din simsarlarından, halkın inanç duygularıyla oynanmasından ve bu durumdan doğan rahatsızlığımızı dile getiririz, yazarız
YAZARLAR
24 Ocak 2019 - 15:32
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir