Pazarda meyve ve sebze fiyatlarının yüksek oluşu vatandaşları evinde kendi ürününü yetiştirmeye yöneltti. Çanakkale’de tohum ve fidan satışları geçen seneye oranla yüzde 30 arttı.
Pazarda meyve ve sebze fiyatlarının cep yakması vatandaşları kendi ürününü kendisi yetiştirmeye yöneltti. Evde saksının içinde tohumlarını diken vatandaşlar tohum ve fidan satılan yerlere ilgi göstermeye başladı. Satıcılar ise artıştan memnun olduğunu belirterek geçen seneye oranla satışların yüzde 30 artığını söyledi. En çok ise; domates, salatalık, biber ve patlıcanın satıldığının altını çizen esnaf, sezonun 1 ay daha devam edeceği belirtti.
İLK BİLMENİZ GEREKEN: SAKSI VE TOPRAK SEÇİMİ
İlk adım, doğru saksı ve doğru toprağı seçmek. En az 40 santimetre genişliğinde bir saksı almaya, saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına ve saksının konulabileceği yüksek bir yer olmasına özen göstermek gerekiyor. Saksının plastik olması hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutması sayesinde bahçecilerin işini kolaylaştırır. Toprak seçerken de, poşetlenerek satılan ve sebze yetiştirmeye uygun özel topraklardan tercih etmek gerekir.
DOMATESLER SALKIM SALKIM
Domatesin içindeki çekirdekleri nemli bir bezde bir gün kadar bekletin. Aldığınız toprağı saksıya koyun, üzerine organik bir toprak türü olan torf ekleyin ve çekirdekleri gelişigüzel serpiştirin. Üzerine yeniden torf ekleyin ve sulayın. Çabuk çimlenmesi için üzerini siyah bir poşetle kapatabilirsiniz. Çimlendikten sonra saksıya her gün düzenli olarak su verin ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan ama aydınlık bir alanda domateslerinizin yetişmesini bekleyin. ,Çekirdek biriktirmek ya da tohum aramak zor geliyorsa, domatesleri yuvarlak dilimler haline getirip doğrudan toprağa koyabilir ve üzerine yine bir miktar organik toprak ekleyebilirsiniz.
SAKSIDA SÜSLÜ ÇİLEKLER
Tohum ya da fide olarak bulabileceğimiz çilekleri saksılara tıpkı diğer ekimlerdeki gibi ekin. Toprağın sürekli nemli olmasına, ancak çürümemesi için altında fazla su birikmemesine dikkat edin. Güneşini de esirgemeyince misler gibi çilekleriniz dallardan sarkmaya, kıpkırmızı olmaya başlayacak.
MUTFAĞIN OLMAZSA OLMAZI SOĞAN VE SARIMSAK
Taze sarımsak ve soğanları alıp filizlendirerek ya da doğrudan filizlenmiş hallerini kullanarak bu lezzetleri evde yetiştirebilirsiniz. Toprağa ektikten sonra suyunu eksik etmemeyi ve güneş gören ama çok da sıcak olmayan ortamlarda tutmanız gerektiğini unutmayın, yeter.
KÜTÜR KÜTÜR SALATALIK
Çeşit çeşit salatalıklar evde kök salmaya başlayınca, ister turşu yapın ister kütür kütür yiyin, seçim sizin. Tohumlarını toprağa koyduktan sonra üzerlerini eşit olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile kapatın. Sulamasını yağmurlama şeklinde yapın.
SAKSIDA KARPUZ BİLE OLUR
Yazın evin her köşesinden fırlayan karpuz çekirdeklerini toprakla buluşturun. Karpuzun bol su istediğini unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ettiğinizde, karpuzlarınız büyüyüp serpilecektir. Fakat sonuçta saksıda olduğu için dışarıdan aldıklarınız kadar kocaman olmasını da beklemeyin. Yine de leziz ve yaza yaraşacak tazelikte.
PATLICANLAR BALKONDAN
Patlıcan tohumlarını alıp toprağa ektikten sonra 10 gün kadar oda sıcaklığında bekletin. Çimlendiğini gördükten sonra saksıyı daha aydınlık ve serin bir yere taşıyın. Arada toprağını havalandırın ve suyunu düzenli olarak verin. Patlıcanlarınız yakın zamanda yemek olmaya hazır hale gelecektir.
EKONOMİ
Yayınlanma: 01 Mayıs 2019 - 16:25
Zamlar vatandaşı çiftçi yaptı!
Pazarda meyve ve sebze fiyatlarının yüksek oluşu vatandaşları evinde kendi ürününü yetiştirmeye yöneltti
EKONOMİ
01 Mayıs 2019 - 16:25