Bu projelerin Finansmanını karşılamak için uluslararası yani yurt dışı fonlara başvurarak destek alacaklarını belirtti. Bu açıklamalardan ve uygulamaya konulan projeden dolayı sayın Ali Bakı Usta beye teşekkür ediyorum. Sormak istediğim. Bu fonlar hangi ülkelerde hizmet veren kuruluş, vakıf ve derneklere aittir. Bu konu çok önemli ve hassas olup bir an Önce AK Parti Meclis üyesi Sayın Abdullah Keleş bey ile birlikte Sayın Ali Bakı Usta beyden Kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yapmalarını talep etmekteyim."
Gökçeada’nın ekonomik yapısı ve imar politikaları
Serttaş ayrıca, Gökçeada Belediyesi’nin sınırlı ekonomik kaynaklarına da dikkat çekti. İmar düzenlemelerinde belediyenin %45 oranında pay istemesinin, her ne kadar yasal bir çerçevede olmasa da, adanın özel koşulları dikkate alınarak değerlendirilebileceğini belirtti. Bu noktada İçişleri Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği’nden özel izin alınmasının “elzem” olduğunu ifade etti.
Serttaş, konu ile ilgili açıklamasında;"Gökçeada Belediyesi'nin ekonomik gelir kaynakları sınırlı olduğu için İmar düzenlemelerinde; belediyemizin % 45 pay istemesi yasal olmasa bile gerekli olduğuna inanıyorum. Bu konuda Gökçeada’nın özel konumu ve şartlarından dolayı; Gökçeada Belediye Başkanlığı'nın, gerek Çanakkale valiliği gerekse İçişleri bakanlığı ile İletişime geçerek özel izin alınması elzemdir.
Bu konuda AK Parti ve MHP ilçe teşkilatlarının Gökçeada belediyesine destek olması kaçınılmazdır. Çünkü Gökçeada'ya yapılacak hizmetler ile atılacak her adımın hepimize yansıması kaçınılmazdır." dedi.
Su sorunu giderek derinleşiyor
Gökçeada’nın içme ve sulama suyu konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Serttaş, sürdürülebilir bir su politikası için acil tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda, Gökçeada Belediyesi’nin; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü (Balıkesir), Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdaresi gibi kurumlarla iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı.
Serttaş, "Gökçeada'nın en önemli sorunlarından biri olan içme ve kullanma suyu ile tarımsal sulama suyu sorunun büyümemesi için, tedbir alınmasının kaçınılmaz olduğu teknik olarak zorunludur. Gerekli tedbirlerden en önemlisi olan sularımızın tasarruflu kullanılması için; Gökçeada Belediyesi vakit kayıp etmeden, gerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, gerek DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ( Balıkesir ), gerek Orman ve Tarım Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, gerek Orman ve Tarım Bakanlığı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, gerekse Çanakkale Özel İdare sekreterliği ile iletişime geçerek çalışma başlatması çok önemli ve kaçınılmazdır. " ifadelerini kullandı.
HANiFE ÇETiN