Çanakkale’de uygulanan 17 kültür ve turizm projesinin tanıtım toplantısı dün Kolin Otel’de yapıldı.
Çanakkale yapılan 17 kültür ve turizm projesinin tanıtım toplantısı dün Kolin Otel’de yapıldı. Toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başta olmak üzere Çanakkale’nin siyasi ve bürokrasi kesiminden pek çok isim katıldı. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından açılış konuşmasını Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yaptı. Kaşdemir konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “İş yapmaya niyetli olan, iş yapmaya hevesli olan memlekete bir değer katmak isteyen herkes ister özel şahıs, ister kamu kurumu olsun, ister sivil toplum kurumu olsun bu yolculukta beraber yürümeyi her zaman başarabilmiş insanlardır. Buradaki herkes bu memlekete güzel bir şey nasıl katabiliriz? İşte buradaki seçkin güzel insanlar hepsi bunun derdinde olan insanlar. 17 projeden bahsediliyor. Bu 17 proje ümit ediyorum ki Çanakkale’de daha geniş ufukları görmemizi sağlayacaktır. Biz de temsil ettiğim kurum adına böyle bir projede olmaktan büyük onur duyuyorum”
Daha sonra Vali Orhan Tavlı kürsüye çıkarak toplantı hakkında açıklamalarda bulundu. Tavlı Valiliğin kurum ve kuruluşları böyle güzel işlerde bir araya getirdiğini belirterek, “Özellikle 2017 yılında yine hep birlikte Çanakkale’nin tüm dinamikleri kamu kurum ve kuruluşları, belediye meclis üyeleri sivil toplum örgütleri hep birlikte tek yürek olduk. 2018 yılı Troya Yılı olsun diye yola çıktık. 17 proje seçildi. Bu 17 proje Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın özellikle içinde olduğu, desteklemeye çalıştığı kültür ve turizm projesi. 2019-2020 yılında hayata geçecek olan bu projede hepimizin heyecanlandırıyor. İlimizde uygulanan mega projeler yanında bu projeler temsili projeler kalmakta. Özellikle saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın katılımları ile 18 Mart 2017’de temelini attığımız 1915 Çanakkale Köprüsü dünya çapında vizyon proje. O proje ile bu tür projeler olmaya başladı” dedi.
Ardından 17 projenin tanıtımına geçildi. Troya Müzesi Tanıtım Siteleri, Arkeo-köy Projesi tanıtımının yanı sıra diğer projelerin detayları şu şekilde;
2018 TROYA YILI TANITIM ÇALIŞMALARI
2018 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya Yılı olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede hem Türkiye’de hem de dünya genelinde spor, kültür, sanat, bilim ve eğitim gibi farklı temalarda çok sayıda etkinlik, toplantı ve festivaller gerçekleştirilmiştir. 2018 Troya Yılı çalışmaları sayesinde dünya genelinde birçok ülkede eğitim müfredatlarında da yer alan ve bu bölgeden çıkan değerlerin tanınması ve dünya turizminde hak ettiği yere gelmesi için topyekün bir tanıtım ve iletişim stratejisi yürütülmüştür.
H.M.S. MAJESTİC BATIĞININ DALIŞ TURİZMİNE AÇILMASI
Çanakkale turizmde iddialı projelerle Türkiye’nin ve Dünyanın dikkatini çekiyor. Çanakkale Savaşları sırasında Majestic Batığı, turizme açılıyor. Proje ile “Sualtı Kültürel Mirası” olarak tanımlanan Majestic Batığı, etkin biçimde korunacak ve yenilikçi yöntemler kullanarak dört mevsim dalış turizmine hizmet ederek Çanakkale’de dalış turizmi kapsamında yeni bir turizm destinasyon bölgesi olacak.
TROYA TARİHİ MİLLİ PARKI KARANLIK LİMAN – BİSİKLET YOLU VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Üzerindeki antik kentler ve sahip olduğu doğa ve görsel peyzaj özellikleriyle önemli bir yerde bulunanTroya Tarihi Milli Parkı ile Çanakkale İl Merkezini birbirine bağlayan karanlık liman, tarihi ve rekreasyonel özellikleri öne çıkan yeni bir proje ile dönüştürülüyor.
ANADOLU MİRASI: TROAS KÜLTÜR ROTALARI
Antik Troas bölgesine ev sahipliği yapan Çanakkale’de doğaya zarar verilmeden, yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikalarının bölge köyleriyle, antik şehirleriyle, tarihi ve doğal mekânlarıyla birleştiriliyor. Dünyada çok bilinen, evrensel bir marka değeri bulunan, tarihi ve kültürel temaları içinde barındıran, toplamda 2 denizi, 2 yarımadayı, 2 körfezi, 2 adayı, 2 dağı, 1 boğazı, 47 antik kenti içine alarak 11 ilçe ve 80 köyden geçerek bütünsel 19 etabıyla yaklaşık 800 km’lik, 2 kıtayı birleştiren bir turizm destinasyonuna sahip dünyanın ilk ve tek yürüyüş parkuru Çanakkale’de hayata geçiriliyor.
TARİHİ SU KEMERİ’NİN İHYASI
Çanakkale’de bulunan ve M.Ö. 31-M.S. 68İulius - Kladiuslar dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi su kemeri turizme kazandırılıyor. Tarihi Su Kemerinin İhyası Projesiyle Çanakkale turizmin geliştirilmesi, destinasyonlarının arttırılması, tarih ve doğa odaklı alternatif turizm merkezlerinin oluşturularak turizm sektöründen alınan payın artırılması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle Çanakkale’yi yıllık ortalama 20 bin yerli ve yabancı turistin daha ziyaret etmesi öngörülüyor.
KADIRGA SAHİLİ YOL VE AYDINLATMA DÜZENLEMESİ
Çanakkale’nin önemli turistik merkezi Ayvacık’ta bulunun Kadırga Sahili, yaklaşık 2 Milyon TL değerindeki yatırımla daha güçlü bir turizm kimliğine kavuşacak.
TROYA MÜZESİ 3D PROJEKSİYON MAPPİNG
Bir dünya mirası olan Troya’nınhikâyesi modern müzecilik yöntemleriyle yeniden anlatılıyor. Troya müzesine yapılacak 3D Mapping uygulamasıyla Çanakkale’nin Kültür Turizmine katkı sağlayarak Troya Müzesi’nin tanıtımını sağlamak ve Troya’ya yeni bir turizm ürünü kazandırılması hedefleniyor
ZEYTİNİN TARİHSEL SERÜVENİ: GÜLPINAR ZEYTİNYAĞI MÜZESİ
Çanakkale’nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytin ve zeytinyağı hak ettiği değere ulaşıyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Gülpınar köyünde yapılacak 1,5 Milyon Türk Lirası değerindeki bu proje ile sosyo-kültürel ve turizm anlamında kesintisiz ve sürdürülebilir pozitif etki yaratmak hedefleniyor.
LAMPSAKOS’TANLAPSEKİ’YE SAHİL BANDI DÜZENLEMESİ
1915 Çanakkale Köprüsü ile yıldızı parlayan Lapseki, şimdi tarihsel kimliği ve şehir mimarisiyle başka bir yüze kavuşuyor. 1,5 Milyon Türk Lirası değerindeki Lampsakos'tan Lapseki'ye Projesiyle, sahil şeridinde ziyaretçiler kronolojik bir tarihi yolculuğuna çıkıyor. Helenistik Dönem, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi olarak 3 ana etapta planlanan proje ile şehir merkezinde 73 bin metrekarelik sahil şeridinde düzenleme yapılması hedefleniyor.
ÇARDAK TİCARET MERKEZİ YAPIMI
Çanakkale’nin mega projesi 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale ekonomisine olumlu katkıları ortaya çıkmaya başlıyor. Köprünün yapımından sonra ortaya çıkacak Lapseki ve çevresinin lojistik merkez kimliğinin değerlendirilmesi, gıda ve tarım sektöründe marka değerinin yükseltilmesi amacıyla Çardak Ticaret Merkezi yapılıyor.
LAPSEKİ GELECEĞİNE KOŞUYOR
Bu proje ile birlikte, Kocabaşlar jeotermal sahasındaki mevcut doğal çıkış yakınlarında jeotermal sondaj yapılacak, eski doğal çıkışlı havuz restore edilerek termal tesis kurulacak, Kocabaşlar köyü ve civar köylerin ekonomilerine katkı sağlanacak.
TARİHİ SEFERŞAH HAMAMI’NIN KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ PROJESİ
Ezine’de bulunan tarihi Seferşah Hamamı’nın müzeye dönüştürülüyor. Mimari tasarım ve proje çalışmaları uzman tarihçi, Bakanlık müzecilik uzmanları ve deneyimli restorasyon uzmanları tarafından yapılanSeferşah Hamamı, yapılacak ek tesislerle ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte, her türlü detay düşünülerek planlanıyor.
TARİHİ SEYREDİYORUM: KİLİTBAHİR SEYİR TERASI
Proje kapsamında tabyanın bakım ve onarımı yapılarak ziyarete açılacak ve tarihi alana yeni bir noktası kazandırılacak. Böylece ziyaretçilerin, ziyaret süresi uzatılarak bölgeye yeni bir turizm ürünü eklenecek ve Kilitbahir’de önemli bir ekonomik katma değer kazandırılacak.
ÇANAKKALE DESTİNASYON YÖNETİMİYLE MARKALAŞIYOR
Çanakkale’deki tüm turizm paydaşlarının katkısı ve ortak aklıyla Çanakkale’nin bir bütün şeklinde tüm dünyaya tanıtılıyor. Çanakkale’nin Türkiye’de önde gelen kültür ve sosyal turizm merkezlerden biri haline getirmek, bir turizm destinasyonu olarak; dünya çapında örnek bir merkez haline getirilmesi ve uluslararası ölçekte turizm sektöründen alınan payın artırılması amaçlanan proje ile Çanakkale markası oluşturularak kalkınmasına yönelik yönetişim mekanizmasının kurulması ve sürdürülebilir bir modelin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
GÜNDEM
Yayınlanma: 17 Ekim 2019 - 17:20
17 numaralı Çanakkale'ye 17 kültür ve turizm projesi
Çanakkale’de uygulanan 17 kültür ve turizm projesinin tanıtım toplantısı dün Kolin Otel’de yapıldı
GÜNDEM
17 Ekim 2019 - 17:20