Etkinlik başlamasına yakın salona giren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan ayakta alkışlandı.
Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleşen “Veda Değil Vefa Buluşması” etkinliğine CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Çan Belediye Başkanı Harun Arslan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Çanakkale İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, iş insanı Niyazi Önen ve çok sayıda Çanakkaleli katılım gösterdi.
Açılış konuşmasını yapan Ülgür Gökhan; Belediye başkanlığında 22 yıl ama siyasette 40 yıla yakın zaman geçmiş. Siyaset her zaman hayatımın bir parçası oldu. Ne mutlu bana diyorum sizlerle beraber olmuşum. Sizinde bu mutluluğu tattığınızı hissediyorum. Davetime kulak verip geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum’’ dedi.
‘‘Güvenli kentsel gelişim ve yapılanmaya öncülük ettik’’
Başkan Gökhan konuşmasının devamında; Güvenli kentsel gelişim ve yapılanmaya öncülük ettik. İmar rantının kent rantına dönüşmesi için risk aldık öncülük ettik. Kentimizi planladık. Afet öncesi süreci nasıl yönetmemiz gerektiğini bilim adamlarıyla tartıştık. Zemin araştırmalarına yönelik yönetmelik ve yönergeler düzenledik. 2019’dan sonra yasalaştı bız bunu 2004’te yaptık. Bugün itibariyle toplam nüfusumuzun yüzde 70’i deprem yönetmeliğine uygun üretilmiş konutlarda yaşıyor. İnşallah bu önümüzdeki dönemde yüzde 100 olacak.
‘‘Afet işleri müdürlüğünü kurduk’’
Yasal düzenlemelerden önce afet işleri müdürlüğünü kurduk. Risk analizi çalışmalarını gerçekleştirmek için yapı malzeme ve test laboratuvarını Temmuz 2023’te açtık. Sağlık ve diğer kamu binaları, turizm tesislerine öncelik vererek risk analizlerini yaptık. Yeni binalarda zemin iyileştirme imalatlarını kontrol ediyoruz. Belediyenin işi değil ama bız ediyoruz. Birilerinin inisiyatifine bırakmak istemiyoruz. Projeye uygunluğunu sağlamadan, inşaatın devam etmesine izin vermiyoruz. Analizleri çeşitlendirmek ve detaylandırmak adına, zemin malzeme ve test laboratuvarını açtık. Şu anda yasayanların mevcut yerlerinde kalarak, depreme dayanıklı konutlara sahip olmaları için, sosyal donatı alanı ve yol genişliklerini arttırarak kat düzenlemeleri yaparak imar plan revizyonlarını tamamladık. Barbaros mahallesi 3 etapta, Cevatpaşa ve İsmetpaşa mahallelerinde ise daha sonra yapılan plan revizyonları ile sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturduk.
‘‘11 bin 200 metrekarelik alanda yenileme yaptık’’
Bu imar planı ve 18.ci madde uygulamalarımız Karacaören kentsel gelişme bölgelerimiz kamusal kazanıma donuştu. O alanda iki tane 75 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdık. Şimdi yeni aday arkadaşlarımız orada proje üreteceklerinden bahsediyorlar. Umarım en yakın zamanda bu projeler hayata geçirilecektir. İddia ediyorum Türkiye’de bu kadar metrekare alanda bir tek itiraz olmaksızın 18. Madde uygulaması olmamıştır. İsmetpaşa mahallesi ve eski sanayi sitesi tamamının yanı 11 bın 200 metrekarelik alanda yenileme yaptık. Namıkkemal Mahallesi ile Barbaros sanayisi dediğimiz alandaki imar planları yenilendi ve uygulamalar için hazırlandı. Bütün bu birikimlerimi yeni seçilecek Belediye Başkanı arkadaşımla paylaşmaya hazır olduğumu ifade etmek istiyorum.
‘‘Kentlilerimizin vergileri çok kıymetli’’
Kentlımızın vergileri çok kıymetli, israf edilemez diyoruz. 597 bin 820 metre alt yapı hizmeti vermişiz. Her yıl bütçemizin ortalama yüzde yirmisini teknik altyapı yatırımları ıcın kullandık. Çanakkale’de şu an çeşmelerimizdeki su içilebilir nitelikte. Bunu bız talep ettik. DSİ inşa etti, bız yine kent kaynaklarıyla yıllar içinde ödemesini yaptık hala da yapmaya devam ediyoruz. Bu sayede Ön dezenfeksiyonda kullanılarak ozon sayesinde arıtılan suyun tadı ve kalitesi daha da arttı.
Su kayıp kaçak oranı yüzde 42’den yüzde 25’ e düştü. Bakanlık tarafından belirlenen hedef, yüzde 25 tarih 2028. Biz 2024 yılında şu an da bu hedefe ulaşmış durumdayız. Çünkü suyun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki seneye tedbir olsun diye 4 noktada su sondaj kuyularını açtık ve hazır bekletiyoruz.
‘‘Yerel kalkınma modelini ortaya koyduk’’
Kenti kırsalıyla bir bütün gören yerel kalkınma modelini ortaya koyduk. Kırk farklı türde aromatik ve tıbbı bitkilerin koleksiyon ve anaç üretiminin yapıldığı Hayrettin Karaca aromatik ve tıbbı bilgiler parkını açtık. Hobi bahçeleri ile kent içinde de tarım yapma imkânları yarattık. Sera alanlarımızı 2000 metrekareye çıkardık. Karakılçık buğdayı başta olmak üzere atalık buğday ve diğer yerel çeşitlerden üretimler yaptık. Bu sayede yerel takas tokum şenlikleri ile farkındalığı arttırdık.
Kooperatiflerimiz tarafından işletilen, halkın bakkalını iki noktada Çanakkale halkı ile buluşturduk. Çanakkale merkez, basta olmak üzere ilçelerdeki üretici ve kooperatiflerin ürünlerini tüketiciye aracısız olarak sağlamak amacıyla, harmanlık üretici ve kooperatifler pazarını açtık.
‘‘Karina deniz kültür merkezini açtık’’
Çanakkale’mizde deniz kültürünün daha fazla yayılması, deniz ekolojisinin tanıtılması, su altı ve rüzgâr sporlarının görünür hale gelmesi için Üniversitemiz ve Dardanel ile hareket ettik. Karina deniz kültür merkezini açtık.
Troia, Esenler, Barbaros, Fevzipaşa sosyal yasam evleri olmak üzere mahallelerimizde sosyal yasam evlerimizi açtık. Cevatpaşa ve Barbaros Atam kreş ve gündüz bakım evlerimizi açtık. Köy enstitüleri modelini çocuk kültür evinde yaşattık.
Sağlıklı üretken ve keyifle yaşlanmanın adresi olan 65+ altın yıllar yasam merkezini kurduk. Kanser tedavisi için gelen, hemşerilerimizin konaklayabileceği can evim konuk evini, 6 şubatta yasadığımız deprem felaketi sonrası kentimize geçici olarak gelen, misafirlerimizi konuk ettiğimiz, barış otelimizi kurduk.
Sivil toplum kuruluşlarının ve belediye emekçilerinin kullanabilmesi için, belediye çalışanları kültür ve eğitim sosyal tesisini hizmete açtık. Can dostlarımızı da unutmadık, can dostlar sokak hayvanları geçici bakım evi ve rehabilitasyon merkezini açtık’’ ifadelerine yer verdi.
Konuşmanın ardından, ‘‘Bir adanmışlık öyküsü’’ belgeseli gösterildi.
Cuma Ali Sağlam
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 23 Mart 2024 - 16:18
Güncelleme: 23 Mart 2024 - 22:36
22 yıla duygulu veda
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, görev süresinin sonlanmasına kısa bir süre kala “Veda Değil Vefa Buluşması” etkinliğinde Çanakkaleliler ile bir araya geldi. Başkan Gökhan, 22 yıllık görevi süresince hayata geçirdiği projelerinin anlattığı buluşmada duygu dolu anlar yaşandı.
GÜNCEL
23 Mart 2024 - 16:18
Güncelleme: 23 Mart 2024 - 22:36