Türkiye'nin milli çay tabağı olarak bilinen bu altlığın kırmızı renk olması çayın tavşan rengi kanı görünmesini sağlıyor.
Eğer tabağın her yeri kırmızı olsaydı bu sefer çayın acı ya da bayat olduğu düşünülürdü. Beyaz tasarım böylelikle negatif algıyı yıkmış oluyor. Yaldız aralıklar ise çayın aşırı demli gözükmesini önlemek içindir. Bu çay tabaklarını hem çay bahçelerinde hem kahvehanelerde hem de evlerde görmek mümkün. Peki bu motiflerin bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz? İşte kimsenin bilmediği o detay.
Klasik çay tabağı neredeyse hemen her evde var. Özellikle çay bahçeleri kahvehanelerin de vazgeçilmezi. Uzun yıllar boyunca kullanılmış ve günümüzde de hala kullanılmaya devam eden bu çay tabağının tasarımının kime ait olduğu ise halen bilinmiyor. Milli çay tabağımızın üzerinde bulunan kırmızılıkların amacı çayın geldiğinde tavşan kanı görünmesini sağlamak. Orta kısmında yer alan çiçek motifine ise penç ismi verilir. Penç, Türk sanatına ait süsleme ürünlerinde, çoğunlukla karşımıza çıkan bir desen olmasının yanında Farsçada "5" manasına gelir ve yine bu motif yaprak sayısına göre adlandırılır. Tabakların köylerde yapıldığı ve bu kırmızı dokunuşların tabakları yapan kadınlara ait olduğu söylentileri de bulunmaktadır.
GİZEM AY
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 20 Kasım 2023 - 17:46
Acem Çay Tabağı
Klasikleşmiş ve otantik çay tabağı deseniyle farklı renk seçenekleriyle çay sunumlarınızı şıklaştıran Acem Çay Tabağı İran kültüründen gelir
KÜLTÜR - SANAT
20 Kasım 2023 - 17:46