Birlik, Sağlık Bakanlığı'nın daha önce iletilen tüm uyarı, öneri ve eleştirileri görmezden gelerek yönetmeliği uygulamaya koyduğunu vurguladı. Yönetmelikte yapılan düzenlemelerin, sağlık hizmetlerinin kalitesini değil, sayısını öncelikli hale getirdiği savunuldu. Ayrıca, hekimlerin iş ve gelir güvencelerinin zayıflatıldığı ifade edildi. Aile hekimlerine, emekliliğe yansıyacak şekilde tek kalem üzerinden maaş ödenmesi gerektiği dile getirildi.
Türk Tabipleri Birliği, "Gelire katkısı yüzde 20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir." çağrısında bulundu.
İş Bırakma Eylemi
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından alınan grev kararı çerçevesinde, aile hekimleri 5, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde iş bırakacak. Bu eyleme Türk Tabipleri Birliği'nin yanı sıra birçok sağlık örgütü ve sendika da destek verecek. İş bırakma kararına katılan kuruluşlar arasında Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Hekim Birliği Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Genel Sağlık İş gibi önemli sağlık meslek örgütleri yer alıyor.
Talepler
Aile hekimleri, iş bırakma eylemleri ile aşağıdaki taleplerini gündeme getiriyor:
- Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
- Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
- Kadrolu ve güvenceli yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
- Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
- Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.