Çanakkale'de akdeniz meyve sineği ile yapılan izleme çalışmalarında zararlının popülasyonunda büyük bir artış gözlendi. Yetkililer, bu tarihten sonra olgunlaşacak Trabzon hurması, elma, armut, ayva, hünnap gibi meyvelerin ciddi zarar görebileceği uyarısında bulundu. Küresel iklim değişikliğinin zararlının çoğalmasını desteklediği ve etkili bir mücadele yapılmazsa önemli kayıpların yaşanabileceği ifade edildi.
Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, zararlıyla mücadelenin Bakanlık teknik talimatlarına uygun şekilde, toplu ve zamanında yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hasat edilen bahçelerde bulaşık meyvelerin toplanıp ya derin çukura gömülmesi ya da siyah poşetlere konularak güneşe bırakılması önerildi.
Kimyasal Mücadele Yöntemleri
Kimyasal mücadelede "Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama Metodu"nun tercih edilmesi ve ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, hasat ve son kullanma sürelerine dikkat edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Bu konuda etkin bir mücadele yapılmazsa, ilerleyen dönemlerde büyük ekonomik kayıplar yaşanabileceği konusunda üreticiler uyarıldı.
HABER MERKEZİ
ÇEVRE
Yayınlanma: 21 Eylül 2024 - 13:00
Akdeniz meyve sineği ile mücadele
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden akdeniz meyve sineği ile mücadele için çiftçilere bilgilendirme yapıldı.
ÇEVRE
21 Eylül 2024 - 13:00