Ardı arkası kesilmeyen Whatsapp bildirimleri…
-Türkçe Kitabı sayfa 81,82,83..
Biz yaptık hocam.
Biz de.
Biz de.
-Televizyonda ki dersi kaçırmayalım.
-İnternetten de tekrar yapalım.
-Bunlar yetersiz mi?
-Ek kaynak alsak mı?
-Hangi yayın evi?
-Bitir oğlum şu ödevini.
Kıymetli anneler, eğer eğitim sürecinde daha önce ya da şimdi aktif rol oynuyorlarsa (istediğimiz tam da bu aslında) değerli babalar,
Öncelikle sakin olun, arkanıza yaslanın. Biraz sohbet edelim sizinle.
Eğitim sürecini hep çiçek yetiştirmeye benzeten bir fikri oldum olası benimsemişimdir. Olması gereken her şey olması gerektiği kadar olmalı derim bu nedenle.
Kaliteli bir toprak, güneş, su, gerekli takviye ürünleri ve vitaminler.
Çiçeğin gelişimi için bunların gerektiğini biliyoruz. Peki sürekli güneşin altında duran bir çiçeğin hali nice olur? Küçük bir saksıya 5 litre su dökerseniz ne kadar verim alabilirsiniz? Faydadan çok zararla sonuçlanacak bir süreç kuşkusuz.
Peki öğrencileri ele alalım dikkat süresinin bireyin bilişsel yeterliliklerine, yaşına, beslenmesine, uyku düzenine göre farklılık göstermesiyle birlikte ortalama 15-30 dakika arasında olduğunu biliyoruz. Eğitimin süresi uzarsa ne mi olur? Çok değerli bir hocamın sözüyle cevaplayayım ‘’Öğrencinin bedeni burada olsa da aklı Kaleköy’e çay içmeye gider.’’ Öncelikli olarak süreyi iyi ayarlamamız gerek. Dersler arasında gerekli dinlenme imkanlarını tanımalıyız. Uzun süren dersler tahmin ettiğiniz kadar verimli geçmeyebilir.
Tekrar konusu ise çok önemli. Bu konuda sizinle hem fikir olabiliriz. Ama tekrarında doğru yapılanı makbul bunu unutmayalım. Yapılan araştırmalar insanların...
-Okuduğunun %10’unu
-İşittiğinin %20’sini
-Gördüğünün %30’unu
- Görüp, duyduklarının %50'sini
- Görüp, duyup ve söylediklerinin %80'ini
- Görüp, duyup, söyleyip ve dokunduklarının %90'ını hatırladıklarını ifade etmektedir.
Hem eğitim sürecinde hem tekrar yaparken ne kadar duyumuzu sürece dahil edersek o kadar başarılı olacağız emin olun. Her öğrenci farklı yöntemlerle öğrenir elbette. Bu nedenle siz faydalı olacağını düşündüğünüz kombinasyonu oluşturabilirsiniz. Benim favorim ise yazarak çalışmak. Deneyin derim. Daha kısa sürede sonuç alacağınızı düşünüyorum.
Ek kaynak edinmek kimi zaman gerekli olabiliyor. Özellikle sınav sürecinde ki öğrenciler için kaçınılmaz gibi. Peki kitaplığınızda dizili bir türlü bitirilememiş rengarenk onlarca kitap duruyorken yanlarına bir arkadaş daha eklemenin faydası var mı? Mevcut kaynaklarımızı layıkıyla kullandıktan sonra hala ihtiyaç duyuyorsak yeni arayışlara yelken açalım. Kitabı edinmekle ondan faydalanmanın aynı şey olmadığını unutmadan.
Çocuk yapısı ve yaşı gereği oyunlar oynamak, dinlenmek, uyumak, çağımızın gereği olan teknolojik aletlerle zaman geçirmek isteyecektir. Bunlar kontrolünüz altında, ölçülü, yararlı amaçlara hizmet ediyorsa sorun teşkil etmezler. Sürekli uzun süreli dersler, saatlerce bitmeyen faaliyetlerle belki de fazla suluyorsunuzdur çiçeklerinizi. Onları en iyi siz tanıyorsunuz. İlgilerini, isteklerini, ihtiyaçlarını, becerilerini göz önünde bulundurarak planlayalım eğitim süreçlerini.
Olması gereken her şey, olması gerektiği kadar.
YAZARLAR
Yayınlanma: 21 Mayıs 2020 - 10:58
Annelerimizin eğitim mücadelesi;
Ardı arkası kesilmeyen Whatsapp bildirimleri… -Türkçe Kitabı sayfa 81,82,83
YAZARLAR
21 Mayıs 2020 - 10:58
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir