Aracınızı Hazırlayın:
Seyahatten önce aracınızın bakımlarını yaptırın: yağ değişimi, lastik kontrolleri, frenlerin durumu gibi.
Gidilecek ülkenin trafik kurallarını ve araç gereksinimlerini araştırın (örneğin, çekiş katsayısı gereksinimleri, kış lastiği zorunluluğu vs.).
Sigorta ve Belgelemeler:
Aracınızın sigortalarını güncelleyin ve yurt dışı seyahatine uygun olduğundan emin olun. Ehliyetinizin ve araç belgelerinizin geçerli olduğundan emin olun. Bazı ülkelerde uluslararası sürücü belgesi gerekebilir.Örneğin Kosova’ya aracınızla giriş yapmak istiyorsanız AB ülkeleri için yaptırılan yeşil sigortayı bu ülke kabul etmiyor. Sınırda yalnızca Kosova için sigorta yaptırmanız gerekiyor.
Aracıyla seyahat edenler genellikle AB ülkelerinin istediği (Kosovo’da geçmiyor) yeşil sigortayı yeterli görüyor. Oysa bu sigorta karşı tarafa vereceğiniz hasarları karşılıyor. Kendi aracınızın yurt dışı kaskosu yoksa büyük bir sorun yaşarsınız. O nedenle aracınızla yurt dışına çıkıyorsanız kaskonuza yurt dışını da ekletin. Keza zorunlu olmamakla birlikte kendinize sağlık sigortası yaptırmanızı da öneriyoruz. Birkaç euro ile kendinizi sağlık açısından güvence altına alabilirsiniz.
Rotanızı Planlayın:
Gidilecek ülkeyi seçerken güzergah ve vize gerekliliklerini dikkate alın.
İlk seyahatinizde sınır geçişlerinin kolay olduğu komşu ülkelere veya Avrupa'daki Schengen bölgesine gidebilirsiniz.
Konaklama ve Park Etme:
Gideceğiniz yerlerde aracınızı güvenli bir şekilde park edebileceğiniz yerleri önceden araştırın.
Konaklama için otel yerine Airbnb veya benzeri seçenekleri değerlendirerek maliyetleri düşürebilirsiniz.
Yolculuk Esnasında:
Navigasyon cihazınızın güncel olduğundan emin olun ve alternatif güzergahları da planlayın.
Yolda yanınızda bulundurmanız gereken acil durum ekipmanlarını (ilk yardım çantası, yedek ampuller, vb.) kontrol edin.
Ekonomik Seyahat Planı:
Örnek bir ekonomik seyahat planı oluşturmak gerekirse:
Gidiş ve Dönüş Rotaları:
İlk seyahatiniz için sınır geçişlerinin kolay olduğu bir rotayı tercih edin. Örneğin, Türkiye'den Bulgaristan'a veya Yunanistan'a geçiş yapabilirsiniz. Batı Trakya’da yabancı dil bilmeseniz de seyahatinizi rahatlıkla sürdürebilirsiniz. Selanik’e kadar hemen hemen her restoranda Türkçe Menü var. Bazılarında dilimizi konuşan garsonlar da var.
Konaklama:
Airbnb veya hostelleri tercih ederek konaklama maliyetlerini düşürebilirsiniz. Günlük konaklama ücretleri genellikle otellere göre daha ekonomiktir. Ekonomik bir seyahat istiyorsanız bu tarz evler size katkı sağlar. Örneğin yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz. Bu da yeme – içme giderlerinizi oldukça azaltır.
Yemek:
Lokal marketlerden alışveriş yaparak kahvaltı ve bazı öğünleri kendiniz hazırlayabilirsiniz. Zaten yurt dışında kahvaltı kültürü bizim kadar zengin değil. O nedenle marketlerden alacağınız kahvaltılıklarla günü oldukça ekonomik bir fiyata kapatabilirsiniz. Restoranlarda yerel ve ekonomik yemekler deneyimleyerek bütçenizi koruyabilirsiniz.
Aktiviteler ve Gezilecek Yerler:
Ücretsiz veya düşük maliyetli müzeleri, parkları, yürüyüş rotalarını keşfetmek için zaman ayırın. Kamu görevlisi iseniz, bazı ülkelerde kamuda çalıştığınızı gösteren kimliğiniz varsa müze gibi yerleri ücretsiz gezebilirsiniz.
Şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanarak şehirleri rahatlıkla gezebilirsiniz. Bu da sizi otopark arama derdinden kurtarır ve daha ekonomik bir tatil yaratmanıza katkı bağlar
Yakıt ve Diğer Harcamalar:
Yakıt fiyatlarını önceden araştırarak en uygun seçeneği bulun. Balkanlara seyahat ediyorsanız Kuzey Makedonya yakıt olarak daha ekonomik. Yunanistan ise bu konuda oldukça pahalı. Çıkarken deponuzu fulleyin ve gittiğiniz en ekonomik ülkede üzerine tamamlayın.
Gümrük geçişlerinde veya çıkışlarında Change Officeleri var. Girdiğiniz ülkenin mutlaka parasından bir miktar alın. Bazı yerlerde kredi kartı kullanılmıyor. Örneğin otoyolların bazılarında nakit geçiyor bazılarında ise öncesinden alacağınız vinyet kullanılıyor.
Yunanistan, Sırbistan, Makedonya gibi ülkelerin otoyollarında nakit veya kredi kartı kullanılıyor.
Bu planlamaları yaparken esnek olmayı ve beklenmedik durumlar için bir miktar bütçe ayırmayı unutmayın. Yurt dışı seyahati öncesi tekrar hatırlatmak gerekirse sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin. İyi bir hazırlık ve planlama ile aracınızla yapılan yurt dışı seyahati keyifli ve sorunsuz geçirebilirsiniz.
Tabi öncesinde gideceğiniz şehri çalışarak ve notlar çıkararak; harita üzerinde işaretlemeler yaparak seyahatinizi kolaylaştırabilir veya seçenekler oluşturabilirsiniz.
Son bir not ekleyelim ve bu yazıya noktayı koyalım. Yurt dışına çıkmadan önce çıkacağınız gümrük kapısının yoğunluğunu mutlaka kontrol edin. Özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde beklenmedik yoğunluk olabiliyor. Yine vardiya değişimleri de önemli. Bulgaristan ve Yunanistan gümrükleri genel olarak gün içinde saat 14:00 civarı bu işlemi yapıyor.
SEDANUR ARIGÜN
SEYAHAT
Yayınlanma: 06 Ağustos 2024 - 18:18
Araba ile yurt dışı seyahati
Yurt dışına kendi aracınızla seyahat etmek heyecan verici bir deneyim olabilir. Size bu süreci kolaylaştıracak bazı öneriler ve ekonomik bir seyahat planının nasıl yapılacağını anlattık. Önemsiz gibi görünen çok özel bilgiler bu haberde.
SEYAHAT
06 Ağustos 2024 - 18:18