Günümüzde anlaşmazlıkların çoğu için mahkemelere gidilmekte bu durumda mahkemelerin iş gücünü arttırmakta ve davaların sonuçlanma süreleri bir hayli uzamaktadır. Bu durumda adaletin gecikmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunun biraz olsun çözülebilmesi ve mahkemelerin üzerindeki yükü azaltabilmek için bazı yöntemler uygulanmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerden biri de dostane yollar ile uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan ve en yaygın olan arabuluculuk yöntemidir.
SORU 1: Arabuluculuk Nedir?
Özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleriyle seçtikleri tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurdukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
SORU 2: Zorunlu Arabuluculuk Nedir?
Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartı olup arabulucuya gidilmeden dava açmak mümkün değildir. Tüketici, Ticari, İş hukuku davalarında zorunlu arabuluculuk şartı söz konusudur.
SORU 3: İhtiyari Arabuluculuk Nedir?
Tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı tercih etmesidir. Taraflar üzerinde tasarruf edebilecekleri her türlü özel hukuk uyuşmazlığıyla ilgili ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurabilir.
SORU 4:Arabuluculuk Toplantısına Katılmayan Tarafın Hukuki Sorumluluğu Nedir?
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.İş hukuku kaynaklı uyuşmazlıkları ile ilgili bir tarafın arabuluculuğa başvurması halinde, her iki tarafın da belirlenen ilk toplantıya katılma yükümlülüğü vardır. Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf iş mahkemesinde dava açılması halinde kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca ilk toplantıya katılmayan bu taraf lehine avukatlık vekalet ücretine de hükmedilmez.
Uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözülemediğine ilişkin son tutanak dava dilekçesine eklenmediği takdirde ise, iş mahkemesi davacıya son tutanağın bir haftalık kesin sürede mahkemeye ibraz edilmesini, aksi takdirde davanın reddedileceğini ihtar eder.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu tarafından düzenlenecek bu belge, arabulucu, taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanır. Belge taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanmazsa, sebebi belirtilmek suretiyle sadece arabulucu tarafından imzalanır.
Av. Ezgi ENGİN
YAZARLAR
Yayınlanma: 11 Aralık 2021 - 09:49
Arabuluculuk
Günümüzde anlaşmazlıkların çoğu için mahkemelere gidilmekte bu durumda mahkemelerin iş gücünü arttırmakta ve davaların sonuçlanma süreleri bir hayli uzamaktadır
YAZARLAR
11 Aralık 2021 - 09:49
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir