Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sosyal medyadan yaptığı “korona günlükleri” paylaşımında 'Aşıdan sonra neden antikor testi yaptırmamalıyız?” sorusunu sordu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şöyle dedi: “1. FDA'den erken kullanım izni almış 225 antikor testi var- bunlardan 88'ine uyarı yazısı gitmiş; çünkü gerekli aşamaları tamamlayamamışlar... Erken Kullanım İznini alıp- devam eden süreçleri askıya almışlar...web sitesinde var... 2.Korona aşı çalışmalarında kullanılan nötralizan antikor testleri halen ticari olarak satın alınıp-uygulanabilir maliyette değiller... 3.Korona virüs için en bilimsel antikor yanıtı ölçümü için (nötralizan dışında)- S1 protein + N protein karşı IgM ve IgG ölçümü... 4.Korona virüse karşı oluşan antikorlar 'torba antikor' grubu... İçinden belirli oranı yakalamak gerçekten çok zor- en azından piyasadaki antikor testleri ile... 5.Ama yine de yaptıracaksanız... Total Antikor bakanlar -son aşıdan 14 gün sonra... IgM ve IgG ayrı ayrı bakanlarda son aşıdan 28 gün sonra bakılmalı...”
“6. Sonuçları şöyle yorumlamak lazım; -Antikor pozitif... Sorun yok, -Antikor negatif... Sorun yok, -Ig M pozitif/negatif, Ig G pozitif/negatif... Sorun yok, 7.Antikorum çok yüksek... Sorun yok, 8.Antikor sınırda... Sorun yok. Sonuç-negatif olanlarda aşı tutmamış diyemediğimiz için testin çok anlamı yok.”
GÜNDEM
Yayınlanma: 01 Mart 2021 - 16:39
"Aşıdan sonra neden antikor testi yaptırmamalıyız?"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof
GÜNDEM
01 Mart 2021 - 16:39
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir