Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi ortaklığında kent merkezi ve ilçelerindeki Coğrafi İşaretli Ürünlerin sergilendiği serginin açılışı 7 Haziran 2023 saat:18.00’de Müze Eyüp Görgüler Süreli Sergi salonunda gerçekleştirildi.
Sergide, Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürünleri sergilenerek, vatandaşların beğenisine sunuldu.
Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu'nda düzenlenen sergi açılışına Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay, Yerel Kalkınma Birim Başkanı Gökay Şahiner, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, Başkan Yardımcısı Mehmet Güner, Genel Sekreter Gülçin Zeybekoğlu ve kentliler katıldı.
Sergi ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz “Hepinizin malumu ilimiz eşsiz doğa güzellikleri, zengin kültürel mirası ve çok çeşitli yöresel lezzetleriyle ülkemizin önemli turizm ve tarım merkezlerinden biri. Bugün de Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde Coğrafi İşaretli Ürünler Sergisinin açılışı için bir aradayız. Coğrafi işaret bir anlamda toprağın, yörenin imzası. Coğrafi işaretler, yörelerin markalaşması açısından oldukça önemli bir avantaj sağlamaktadır.” dedi.
Dünyanın global markalara doyduğu dönemde fark oluşturabilmek için yerel olanın dünya sahnesine taşınması gerektiğini belirten Borsa Başkanı Abdullah Deniz, bu nedenle Coğrafi işaretli ürünlerimiz çok kıymetli dedi.
Yöresel ürünlerin, coğrafi işaretli ürünler kategorisine girmesi ve ekonomik değer haline gelmesi için bu alanda fuarların ve sergilerin önemli olduğuna işaret eden Abdullah Deniz, dünya pazarlarında coğrafi işaret tescilli ürünlerin, eşdeğerlerine göre 2,2 kat daha pahalıya satıldığını söyledi.
Abdullah Deniz, yaptığı açıklamada, coğrafi işaret korumasının sadece kültürel ve yerel değerlerin korunmasından ibaretmiş gibi algılandığını ancak konunun ekonomik boyutunun ciddi değer taşıdığını söyledi.
Tescilden sonraki süreçlere ticarileşme ve ihracat aşamalarına daha fazla odaklanılması gerektiğini belirten Başkan Abdullah Deniz, bu noktada Ticaret Borsası olarak coğrafi işaretli ürünlerin, iç ve dış piyasalarda tanınmasına ve markalaştırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Deniz devamında “Sergide Çanakkale Ticaret Borsası olarak başvurusunu yaptığımız ve 16.01.2023 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilen Çanakkale Domatesi ’de tanıtılıyor. Çanakkale’de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale Domatesimiz çok yakında, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenecek.” dedi.
Abdullah Deniz son olarak Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi başta olmak üzere sergi açılışına destek veren herkesi tebrik etti.
Coğrafi İşaretli Ürünlerin sergisi 05 Eylül 2023 tarihine kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Haziran 2023 - 11:54
Başkan Deniz, Kentte Coğrafi İşaretler Sergi Açılışına Katıldı
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi ortaklığında kent merkezi ve ilçelerindeki Coğrafi İşaretli Ürünlerin sergilendiği serginin açılışı 7 Haziran 2023 saat:1
GÜNDEM
08 Haziran 2023 - 11:54
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir