Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi tarafından16-18 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen 10. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi açılış töreni ile başladı.
ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nilgün Ayman Öz ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. Öz ve Kocasoy, yaptıkları açılış konuşmasında katı atık sorunu ve çözümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programda söz alan Başkan Gökhan ise Çanakkale ve havzasında katı atıkların bertaraf edilmesi ve geri dönüşümüne ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Gökhan; “Çevre sadece katı atık değildir, bir sistemdir. Dolayısı ile ranta çözüm bulamadığımız müddetçe çevre sorununa çözüm bulmamız mümkün değil. Yani doğamızı iki kuruşluk altın için yok edersek, sularımızı kirletirsek, insanlarımızın sağlığını riske atarsak ve bunun sonucunda doğanın şeklini şemailini değiştirirsek, doğa bunu bize ödettiğinde de bundan hayıflanmamamız gerekir” dedi. Doğa ve çevrenin temiz bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Doğa, dünya ve evren Allah tarafından bizim için yaratılmıştır. Her kim ki bu dünyaya gelir, kim olursa olsun bu dünyanın nimetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Biz çevreyi bozduğumuzda, gelecek nesillere de ihanet etmiş oluyoruz. Biz bu dünyayı korumak ile mükellefiz, kullanmak ile değil. Elbette ki suyundan, havasından, ormanından biz de yararlanacağız. Ama bunu bize emanet edilen doğayı yok etmeden yapmamız gerekir. Yoksa daha çok su baskınlarını, ufacık bir depremde yıkılan evleri, kuraklığı görürüz” dedi. Konuşmasına Çanakkale Belediyesinin katı atık yönetimine ilişkin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek devam eden Başkan Gökhan; “Çanakkale'de düzenli çöp depolama alanına sahibiz. Bunu bir Avrupa Birliği projesi ile 2004 yılında hayata geçirdik. Çanakkale Belediyesi olarak bunu Bakanlıktan almıştık. Sonra dedik ki, biz bunu aldık ama bizim burada bir havzamız var. Lapseki, Çardak, Umurbey, Kepez gibi yerleşim yerlerimiz var ve onları da bu işin içine katalım dedik. Onların bu sorunu mali ve kapasite anlamında çözmesi mümkün değildi. Onun üzerine bir birlik kuralım dedik ve ÇAKAB'ı kurduk. Sonra şehirlerimizi kurtardık ama 92 tane köyümüz var dedik ve onları da bu birliğe kattık” dedi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 17 Ekim 2019 - 14:43
Başkan Gökhan; ''Düzenli çöp depolama alanına sahibiz''
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi tarafından16-18 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenl
GÜNDEM
17 Ekim 2019 - 14:43