Son bir ay içinde Çanakkale'de meydana gelen yangınların bir kısmının tarımsal kaynaklı olması, biçerdöver sahipleri, operatörleri, üreticiler ve Köy/Mahalle Muhtarları için belirli önlemlerin alınmasını gerektiriyor:
Hasat Bilgilendirmesi: Hasada başlanacak köylerde, köy muhtarlıklarınca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Jandarma veya Orman İşletme Müdürlüklerine bilgi verilmesi.
Ehil Operatörler: Biçerdöverlerin operatör belgesi olan ehil kişiler tarafından kullanılması.
Yangın Söndürme Tüpleri: Her biçerdöver ve balya makinasında kolay ve rahat ulaşılabilir yerlerde 2 adet 6’şar kg’lık yangın söndürme tüpünün bulundurulması.
Biçim Yüksekliği: Biçim yüksekliğinin tarla zemini ve arazinin yapısına göre belirlenmesi.
Su Tankerleri: Hasadın devam ettiği alanlarda köy muhtarlığına ait su tankerinin dolu olarak bulundurulması, köy tankeri yoksa Orman İşletme Müdürlüklerine haber verilerek tanker veya orman yangın söndürme arazözünün bulundurulması.
Tampon Alan: Ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellerde, hasat bitiminde en az 5- 10 metrelik mesafede sürüm yapılarak tampon alan oluşturulması.
Hasada Ara Verme: Hava sıcaklığının ve rüzgâr şiddetinin arttığı saatlerde biçime ara verilmesi.
Yangın İhbarı: Herhangi bir ateş veya yangın fark edilmesi durumunda 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulması.
Tedbirlere Uyma: Başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere, ilgili tüm kurumların belirlemiş olduğu tedbirlere ve alınan kararlara uyulması gerekmektedir.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 23 Haziran 2024 - 00:26
Biçerdöver ile ürün hasadı hakkında bilgilendirme
Çanakkale Valiliği, 25 Mayıs 2024 tarihinde başlayan biçerdöver ile ürün hasadının devam ettiğini duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı talimatlarına uygun olarak hazırlanan Valilik Tebliğlerine göre, il 11 kontrol bölgesine ayrıldı ve 78 teknik personel ile 145.524 hektarlık alanda "İl Hasat Programı" oluşturuldu. Bugüne kadar 257 biçerdöver ve 68 balya makinası kontrol edildi.
GÜNCEL
23 Haziran 2024 - 00:26