Siber suçlular, kripto para alım satım platformlarının, sanal cüzdan hizmeti sağlayan platformların veya ICO’ların asıl internet sitesiymiş gibi hazırladıkları sahte internet siteleri veya bahse konu kurumları taklit ederek hazırlanan sahte e-postaları, elde edebildikleri tüm e-posta adreslerine göndermektedirler. Bu eyleme Phishing (Oltalama) Saldırısı denir. Bu yazılımlar, kişilerin gönderilen mesajdaki linki veya eki açmaları suretiyle bilgisayarlarına, telefonlarına veya tabletlerine yüklenebilmektedir. Bu zararlı yazılımlar çoğu zaman geri planda kullanıcının kripto para adresini herhangi bir yere girmesini/kaydetmesini beklemekte olup, bu yazılımlar ile kullanıcının kripto paralarını transfer etmek istediği sanal cüzdan adresleri yerine siber suçluların kendi sanal cüzdan adreslerinin yazılması sağlanmaktadır. Böylelikle transfer edilen para, siber suçlulara gönderilmektedir. Sahte e-postalarda ise; bu e-postaların konusu, kullanıcıların bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin değiştirilmesi amacı içeren ifadelerden ve/veya sayılan kurumların birebir kopyası şeklinde görünen internet sayfalarına giden linklerden oluşmaktadır. E-postanın gönderildiği e-posta adresine dikkat etmeyen kullanıcılar ise mesajda talep edilen bilgileri doldurarak e-postalara cevap vermek veya gönderilen linke tıklamak suretiyle bu linkte talep edilen bilgileri doldurarak kişisel bilgilerinin ve şifrelerinin siber suçlular tarafından ele geçirilmesine yol açarlar.
• ICO (ilk kripto para arzı), geleneksel yatırımlardaki IPO’ya (ilk halka arz) veya son dönemde ülkemizde de düzenleme alanı bulan kitle fonlamasına çok benzeyen, bir şirketin sunacağı yeni bir hizmet veya ürün karşılığında halktan para/fon toplaması yöntemini kullanan ve kendi yatırımını toplanan bu para/fonlarla finanse etmenin amaçladığı bir yöntemdir. Yatırımcı olarak tabir edilen kişilerden toplanan para/fon karşılığında ilgili yatırımcı belirli sayıda kripto parayı edinmektedir. Bu halihazırda kullanılan kripto paralardan olabileceği gibi fonu toplayan şirket tarafından ihraç edilen yeni bir kripto para da olabilir. Yatırımcılar; bu kripto paraları yaptıkları yatırımların değerleneceği gayesiyle edinmektelerse de piyasadaki kötü niyetli ICO’lar sebebiyle mevcut yatırımından zarar eden veya mevcut yatırımını tümüyle kaybeden çok sayıda yatırımcı bulunmaktadır. Kripto paralar ve kripto para arzları halihazırda regülasyona tabi olmadığından hukuki anlamda yatırımcıların korunması da pek mümkün olmamaktadır. Bloomberg için SATIS Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ICO’ların %78’lik kısmı sahtekarlık maksatlı, %4’ü başarısız, %3’ü ölmüş, ancak %15’i değişim bazlı bir ticarete konu olabilmiştir. 22 Nisan 2021 tarihinde ülkemizde meydana gelen, Kripto para borsası Thodex’in kurucusunun şirket bünyesinde bulunan ve kullanıcılara ait 2 milyar dolara tekabül eden kripto parayla yurt dışına kaçtığı iddiası ile nitelikli dolandırıcılık suçundan savcılık tarafından soruşturma başlatılmış, 6 şüpheli de tutuklanmıştı.
• Bahse konu ICO’ların dolandırıcılık veya suça konu eylemlerinin söz konusu olmaları halinde ise yatırımcıların paralarını kaybetmeleri dışında suça karışma tehlikeleri de bulunmaktadır. ICO’ların çoğunun merkezinin nerede olduğu bilinmediği gibi, bu ICO’lara hangi ülkenin hukukunun da uygulanacağı çoğu zaman belirsizdir. Bu nedenle halka arz niteliği taşıyan ICO’ya yatırdığı para ile ICO’nun ortağı olan ve karşılığında kendisine belirli oranda kripto para vaat edilen bir yatırımcı, bahse konu ICO’nun bahis oynanması, uyuşturucu ticareti yapılması vb. gibi yasa dışı işlerle iştigal etmesi halinde kendisini hiç bilmediği bir ülkenin hukukuna göre bir ceza dosyasının şüphelileri arasında bulabilecektir.
• Kripto para alım satım platformları yasal otoriteler tarafından düzenlenmediğindensadece teknik hususlar konusunda bilgisi olan kişiler tarafından kurulmaları ve faaliyete başlamaları bir hayli kolaydır. Herhangi bir oranda sermaye yeterliliği, anonim şirket şeklinde kurulmuş olma zorunluluğu veya kurucuların belirli şartları taşımaları gibi zorunluluklar bulunmamaktadır. Bu nedenle, kötü niyetli kişilerce kurulan kripto para alım satım platformları yoluyla bu platformlara müşteri olan kişilerin kripto paralarının veya fonlarının çalınması riski bulunmaktadır. Bu nedenle, kişilerin kripto para alım satımını yapacakları kripto para alım satım platformlarını iyice araştırmaları önem kazanmaktadır. Müşterilerin, işlem yapacakları kripto para alım satım platformlarında sermaye yapısı, yönetim ve üst düzey yöneticiler, müşteriyi tanıma (KYC) kuralları, komisyonlar, kurulu bulunduğu/yerleşik olduğu ülke gibi hususlara dikkat etmeleri önemlidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Mayıs 2021 - 09:45
Bitcoin/altcoin dolandırıcılığı yöntemleri-2 (Dolandırılmaktan Kurtulun)
Siber suçlular, kripto para alım satım platformlarının, sanal cüzdan hizmeti sağlayan platformların veya ICO’ların asıl internet sitesiymiş gibi hazırladıkları sahte internet siteleri veya bahse konu
YAZARLAR
20 Mayıs 2021 - 09:45
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir