Dikkat Testleri
D2 Dikkat testleri: 9 ile 60 yaş arası uygulanan ve seçici dikkatle zihinsel konsantrasyonun belirlenmesinde kullanılan bir tekniktir. Uzun süre konsantrasyona ihtiyacı olanların ve dikkat gerektiren işlerle uğraşanların performansları ölçülmekte, özellikle personel alımlarında D2 testi kullanılmaktadır. D2 dikkat testi ile seçici dikkat, Psiko-motor hızı, odaklanma düzeyi, dikkat salınımını ve dikkatte sürekliliği ölçer.
Benton görsel bellek testi: 8 yaş üzeri çocuklara uygulanan Benton görsel bellek testi, mekânsal belleği ölçen bir testtir. Şekillerin kullanıldığı teste bakarak çizim, akılda kalan resmin çizimi, birçok şekil arasından tanıma şeklinde bellek testi yapılmaktadır. Şekiller hafızada tutma becerisini değerlendiren Benton görsel bellek testi, görsel belleğin algılama ve motor yeteneğinden ayırt edilmesini sağlamaktadır.
Zeka Testleri
Porteus labirentleri testi: Bu test, 7-14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. Zekanın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Catellzeka testleri: 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir. 4 alt testten, dört ayrı puan elde edilerek kişinin zeka seviyesi hesaplanır.
Kişilik Testleri
MMPI(Çok yönlü kişilik envanteri): bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir. “Doğru”, “yanlış” ve “bilmiyorum” şeklinde cevaplandırılan 550 madde (kitap formunda 16 soru tekrarlanmaktadır ve böylece 556 maddedir) ve 4ü geçerlilik olmak üzere toplam 14 alt testten oluşmaktadır. Kişilik testidir. 16 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanabilir.
Gelişim Testleri
Gesel gelişim figürleri testi: 3-7 yaş okul öncesi çocukların; zeka gelişimlerinin yaşlarına göre ne düzeyde olduğu ile ilgili genel bilgiler verir. Test okul öncesi çocukların görsel algı, görsel motor koordinasyon, küçük kas becerileri ve genel zeka gelişimleri ile ilgili yorumlarda bulunulabilir.
Metropolitan okul olgunluğu testi: 4 ile 6 yaş arasındaki okula başlayacak çocukların fizyolojik, psikolojik, sosyal duygusal, zihinsel ve duygusal açıdan hazır olup olmadığını inceler.
Peabody resim kelime testi: Alıcı dil becerilerini, kelime darağacını ve resimlerle gelişimini belirlemek amacıyla kullanılan performans testidir.
Denver-II gelişim testi: 0-6 yaş arasındaki çocukların dil, kişisel-sosyal, kaba motor ve ince motor alanlarında yaşına uygun hareketlerini ölçmek amacıyla kullanılan gelişim testidir.
Bender gestalt görsel motor algılama testi: motor algılama yeteneklerini ortaya çıkaran test olgunluk, duygusal uyum ve nörolojik bozukluklarla ilgili de bilgi vermektedir. 5 ile 11 yaş arasına uygulanır.
Frosting gelişimsel görsel algı testi: Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların görsel algılamalarını saptamaya yönelik bir performans testidir. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir. 4-8 yaş arasında olan çocuklara uygulanabilir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 01 Şubat 2020 - 11:06
Bu hafta sizlere uyguladığım testlerden bahsedeceğim
Dikkat Testleri D2 Dikkat testleri: 9 ile 60 yaş arası uygulanan ve seçici dikkatle zihinsel konsantrasyonun belirlenmesinde kullanılan bir tekniktir
YAZARLAR
01 Şubat 2020 - 11:06
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir