Çalışma hayatında ülkenin genel yararı, işin niteliği vb. nedenlerle işçilerin fazla çalışma (mesai) yapmasına sıklıkla rastlanılmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu haftalık kırk beş saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak nitelendirilmiş ve haftalık çalışma süresinden bağımsız olarak günlük 11 saati aşan çalışmaların da fazla çalışma olacağını hüküm altına almıştır. 1475 sayılı kanun döneminde günlük üç saat ve yıllık doksan günle sınırlanmış olan fazla çalışmanın azami süresi 4857 sayılı Kanunda yıllık 270 saat olarak belirlenmiştir.
Fazla Mesainin İspatında Bordro Önemli
Fazla mesai alacağına istinaden bakılan davalarda Yargıtay’ın, hayatın olağan akışına aykırı bulduğu fazla çalışmalar için hakkaniyet indirimine gitmekte olduğu pek çok kararı mevcuttur. Gerçekten bir işçinin uzun süre ve her gün aynı şekilde günlük çalışma süresinin üzerinde fazla çalışma yapması, tüm hafta tatili ve genel tatillerde çalışması hayatın olağan akışına uygun düşmez. Bir işçinin günlük çalışma süresinden fazla bir süre ve sürekli olarak çalışması hayatın olağan akşına aykırıdır. Hastalık, mazeret, izin gibi sebeplerle çalışılamayan günlerin olması kaçınılmazdır. Böyle olunca da fazla çalışma ücretinden indirim yapılması kaçınılmazdır. Ancak, fazla çalışmanın takdiri delil niteliğinde olan tanık anlatımları yerine, yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir.
Bordrodaki İmza Bağlayıcıdır
Fazla çalışma süresinin hesaplanması işçilik alacaklarıyla ilgili davalara konu hususların başlarında gelmektedir. Fazla sürelerle çalıştığını iddia eden işçi bu iddiası ispatlamalıdır. İşçi, iddiasını tanık dinletmek suretiyle ispatlayabilir. Ancak Yargıtay’ın istikrar kazanmış uygulamasına göre fazla mesai sütunu olan bir ücret bordrosunda işçi ihtirazı kayıt koymadan bordroyu imzalamışsa daha sonra fazla mesai yapıldığı iddiasıyla alacak talebinde bulunamaz.
Bir Soru Bir Cevap
Soru: Hocam yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Ben kendim özel sektörde çalışıyorum. Eşim çalışmıyordu fakat şimdi İşkur’dan iş başı eğitimiyle benim çalıştığım firmaya başladı. Bu ay maaşım düşük yatınca muhasebeye sebebini sordum. Eşim çalışmaya başladığı içi asgari geçim indiriminin azaldığını ve bu yüzden maaşımın düşük yattığını söylediler. Bu nedenle maaşımın düşmesi doğru mudur?
Cevap: Ücretliler asgari geçim indirimi hesaplanırken, bakmakla yükümlü oldukları çocuk sayısı ve eşlerinin çalışması AGİ tutarını değiştirir. Ancak sizin durumunuzda eşiniz henüz çalışmaya başlamamış, şimdilik yalnızca iş başı eğitim kursiyeri. Kurs bitip te işe gerçekten başladığında AGİ tutarınız düşecektir. Şu anda ise AGİ hesaplamanız tıpkı eşi çalışmayanlarda olduğu gibi yapılmalı ve maaşınız azaltılmamalıdır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 13 Kasım 2019 - 10:48
Çalışanlar Bordro İmzalarken Dikkat Etmeli
Çalışma hayatında ülkenin genel yararı, işin niteliği vb
YAZARLAR
13 Kasım 2019 - 10:48
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir