Çanakkale Belediyesi Can Dostlar Mama Üretim Tesisi açıldı
Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen Can Dostlar Mama Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı. Sokak hayvanlarının beslenmesine katkı sağlamayı ve çevre dostu bir çözüm üretmeyi amaçlayan tesis, biyo-bozulur yemek atıklarını işleyerek kuru mama üretiyor.
İsmetpaşa Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi içerisinde 160 m² kapalı alanda kurulan tesis, Çanakkale Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet verecek. Belediye ekipleri tarafından lokanta ve yemekhanelerden günlük olarak toplanan biyobozunur gıda atıkları, hijyenik koşullarda tesise getirilerek kuru mama üretiminden geçiriliyor. Tesiste günde 150 ila 200 kilogram kuru mama üretimi yapılabiliyor.
Açılış törenine Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Vali Yardımcısı Polat Kara, Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, CHP İl ve Merkez İlçe örgütü yöneticileri, belediye birim çalışanları ve Morpati Derneği üyeleri katıldı.
“Can dostlarımızla yaşamaya devam edeceğiz”
Açılışta konuşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, çevreci ve sosyal sorumluluk yönü yüksek olan bu projenin kent için önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Canlı cansız tüm varlıklar bu kentin, bu doğanın bir parçası. Biz bu kentte can dostlarımızla yaşıyoruz ve böyle de yaşamaya devam edeceğiz. Mama üretim tesisi, yemek artıklarının değerlendirilmesi açısından çok önemli. Jandarmamızın ve Üniversitemizin mutfaklarından destek alıyoruz. Günde ortalama 200 kilo mama üretiyoruz. Bu kapasite ilerleyen süreçte 600-700 kilograma kadar çıkarılacak. Önceliğimiz belediyemizin rehabilitasyon merkezindeki can dostlarımız. Daha sonra kentteki beslenme noktalarına da destek olacağız. İl Özel İdaresi’nin oluşturacağı yaşam alanı için de mama desteği sunabiliriz. Deneme sürecinde bu mamaların can dostlarımız tarafından severek tüketildiğini gözlemledik.
“Çanakkale her canlı için yaşanabilir bir kent olacak”
CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ise açılışta yaptığı konuşmada, projenin yalnızca hayvanlar için değil, ortak yaşam kültürü için de önemli olduğunu vurguladı:
“Bugün kentimiz için son derece önemli bir açılış için bir araya geldik. Yaşadığımız coğrafya sadece biz insanlara ait değil. Ortak yaşama alışkanlığını kazanmamız ve sürdürmemiz gerekiyor. Çanakkale tüm can dostlarımız için her türlü tedbirin alındığı, onlar için de yaşanabilir bir kent olacaktır. Bu güzel tesis kentimize ve can dostlarımıza hayırlı olsun.”
Kurdele kesiminin ardından tesis gezildi
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle birlikte tesisin açılışı resmen gerçekleştirildi. Katılımcılar, tesisi gezerek üretim süreçleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Tesiste kullanılan malzemeler, üretim hattı ve hijyen koşulları hakkında detaylı bilgi paylaşılırken, projenin işleyişine dair sorular da yanıtlandı.
SEDANUR ARIGÜN