Bu önemli çevre projesiyle ilgili Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan bilgilendirmede, kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve doğal kaynakların korunması hedefleniyor.
Belediyenin açıklamasında, "Çanakkale Belediyesi olarak kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve doğal kaynakların korunması amacıyla Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Bu doğrultuda kent genelinde belediyemiz tarafından Ambalaj Atıkları, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE), Atık Piller, Bitkisel Atık Yağlar, İlaç Atıkları ve Tekstil Atıkları ayrı olarak toplanmaktadır" denildi.
Atık Toplama Günleri ve Detaylar
Kentte yedi mahallede her gün, Dardanos ve Güzelyalı'da ise yaz döneminde pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri 16.00-24.00 saatleri arasında ambalaj atıkları ayrı olarak toplanıyor. Ambalaj atıklarının ayrı olarak biriktirilmesi, geri dönüşüm süreçlerinin verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri minimize etmek açısından büyük önem taşıyor. Bir ton plastik geri dönüştürüldüğünde, yaklaşık 1.000 litre petrol tasarrufu sağlanarak depolama sahalarında yer açıldığı belirtiliyor.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) her hafta perşembe günleri randevu alan vatandaşların evlerinden toplanmaktadır. Randevu almayı unutanlar, eşyalarını Muhtarlığa veya Mobil Atık Getirme Merkezi'ne bırakabiliyorlar. Evlerde ayrı topladığınız Bitkisel Atık Yağ ve Atık Piller gibi atıklarınızı da Muhtarlığa ya da bölgenize yeni konulan Mobil Atık Getirme Merkezine bırakabilirsiniz. 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirletebildiği hatırlatıldı.
Son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan atık ilaçlarınızı en yakın eczaneye ya da 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne getirebilirsiniz. Ayrıca belediye tarafından kullanılmış giyim ve tekstil atıklarının (giysi, ayakkabı, kemer, çanta, tül, perde, battaniye, nevresim, pelüş oyuncak vb.) ayrı toplanması ve değerlendirilmesi için kumbaralar yerleştirilmiştir. Tekstil atıklarını getirmek isteyenler için 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'nde de biriktirme konteyneri mevcuttur.
EKAY Tesislerinde Yenilikler
Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği tarafından işletilen Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi (EKAY) tesislerinde, önceden direkt gömülen atıklar 13.12.2023 tarihinden itibaren Mekanik Biyolojik Ayırma Tesislerine getirilerek çöp içerisine karışan ambalajlar ayıklanmakta ve geri kazanılmakta, ayrıca yanabilen atıklardan ATY üretilerek çimento fabrikalarına satılmaktadır. EKAY tesislerinde kurulan enerji tesisi ile 2023 yılında 11.314,3 MWh elektrik elde edilip satışı yapılmıştır.
Çevreye Duyarlılık Çağrısı
Belediye, geri dönüşüm ve atık yönetiminde en önemli unsurun, atıkların kaynağında doğru şekilde ayrıştırılması olduğunu vurguladı. Bu, geri dönüşüm süreçlerinin daha verimli ve etkili olmasını sağlıyor. Kaynağında ayrıştırma, bireylerin, hanelerin ve iş yerlerinin atıklarını doğru kategorilere ayırarak geri dönüşüm kutularına atmalarıyla başlıyor. Bu alışkanlıkların yaygınlaştırılması, sürdürülebilir bir çevre için oldukça önemli.
Belediye açıklamasında, "Sizlerden beklentimiz evlerinizde ayrı olarak biriktirmiş olduğunuz ambalaj atıklarınızı evlerde bölgenizdeki toplama günlerini dikkate alarak çıkarmanız, yukarıda bahsettiğimiz atıklarınızı da ya aşağıda karekod ile konum bilgisi verilen Mobil Atık Getirme Merkezi'ne getirmeniz ya da yine aşağıda karekod bilgisi verilen 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne getirmenizdir. Gelecek kuşakların düşünülmesi ve yaşamın devamlılığının sağlanması sorumluluğu açısından çevreye karşı daha duyarlı olmalıyız. Daha temiz bir dünya için geri dönüştürelim" ifadeleri yer aldı.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 01 Ağustos 2024 - 12:55
Çanakkale Belediyesi'nden Sıfır Atık Projesi
Çanakkale Belediyesi tarafından atık miktarının azaltılarak doğal kaynakların korunması amacıyla hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi kapsamında atıklar ayrı olarak toplanmaya başkandı.
GÜNCEL
01 Ağustos 2024 - 12:55