Doğa ve Kuş Göç Festivali Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ekoloji ve Ekotoksikoloji Derneği, ÇOMÜ Doğa ve Kuş Gözlem Kulübü ve Trakus’un işbirliği ile gerçekleştirilmekte.
Festivalin düzenleme komitesinde ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal, Doç. Dr. Ahmet Ali Berber, Dr. Öğr. Üyesi Defne Yılmaz, Çanakkale Belediyesi Kültür işleri müdürü Özlem Eryiğit ve Yeliz Kaçarlar, ÇOMÜ Doğa ve Kuş Gözlem Kulübü başkanı Egecan Debreli ve Topluluk üyeleri İbrahim Uysal, Mustafa Berkay Şahin ve Burcu Meltem Arık yer alıyor.
Doğa ve Kuş Göç Festivali hakkında bilgilerin yer aldığı yazıda; “Yaşanan ekolojik yıkımlar sonucunda etkisi giderek şiddetlenen küresel ısınma, kuraklık, anormal hava olayları ve doğa felaketlerinin sayısındaki artış, genetik ve bulaşıcı hastalıklar gibi birçok durum yaşadığımız ekosistemin sürdürülebilirliğini koruyamadığımızı ve ekosistem işlevlerini anlayamadığımızı ya da anlatamadığımızı göstermektedir. Bu konuda toplumsal farkındalığı arttırmak için öncelikle doğal ekosistemlerin ekolojik işlevlerinin tanınması ve işleyişin anlaşılması gerekmektedir. Tam da bu noktada insanın doğayla yeniden temas etmesi ve yaşadığı ekosistemi anlamasına yardımcı olacak rahatlatıcı ve yenileyici etkinliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Kuş türleri renkleri, ötüşleri, uçma yetenekleri ve kıtalar arası büyük göç yolculukları ile insanların en fazla dikkatini çeken canlı gruplarından biridir. Aslında kuşları insanlık tarihi boyunca hep izlemişiz. Günümüzden tam 11000 yıl önce Göbeklitepe’deki Yukarı Mezopotamya’nın Neolitik yerleşimcileri kuşları yalnızca etleri için avlamıyordu. Araştırmacılar turna veya yırtıcı kuş gibi bazı türlerin kesinlikle daha sembolik bir anlam taşıdığını ve ritüel amaçlara hizmet ettiğini düşünüyorlar. Bunun dışında birçok medeniyetin sembollerinde, geleneklerinde ve sosyokültürel yapılarında kuşların izlerine rastlamak mümkün. Tarih boyunca insanların bu kadar dikkatini çekmiş bir canlı grubunu izlemeye ve bu sayede doğa koruma bilincinin geliştirilmesine günümüzde fazlasıyla ihtiyacımız var.
Buradan hareketle, her yıl binlerce göçmen kuşun Afrika ve Avrupa kıtaları arasında gerçekleştirdikleri büyüleyici doğa olayının en yoğun gerçekleştiği noktalardan biri olan Çanakkale’de Doğa ve Kuş Göç Festivali gerçekleştirilecektir.
Festivalin Bilim Komitesi’nde birbirinden değerli bilim insanları yer almakta ve farklı uzmanlık alanlarında söyleşiler, sunumlar, doğada çocuk oyunları, kuş gözlem etkinlikleri, fotoğraf yarışmaları ve çok sayıda etkinlik değerli katılımcılarını beklemektedir.
10-11-12 Mayıs Tarihlerinde gerçekleştirilecek festivale farklı illerden çok sayıda katılımcının gelmesi beklenmektedir. Günü birlik katılımcıların Atikhisar Kalesi yakınındaki Festival alanına ulaşımı için şehir içi otobüs seferleri gerçekleştirilecek olup sefer saatleri etkinlik sosyal medya hesaplarından paylaşılacaktır” ifadeleri yer aldı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 30 Nisan 2024 - 11:25
Güncelleme: 30 Nisan 2024 - 11:30
Çanakkale'de Doğa ve Kuş Göç Festivali gerçekleşecek
Çanakkale’de 10-11-12 Mayıs tarihlerinde Doğa ve Kuş Göç Festivali gerçekleşecek. Festival kapsamında Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen katılımcılar göçmen kuşları gözlemlemenin yanı sıra festival kapsamındaki etkinliklerde yer alabilecekler.
GÜNCEL
30 Nisan 2024 - 11:25
Güncelleme: 30 Nisan 2024 - 11:30