"Madencilerin talepleri insani ve meşru"
Açıklamada, madencilerin güvenli çalışma koşulları ve havza ortalamasında maaş taleplerinin anayasal haklara dayandığı vurgulandı. Açıklamada şunlar ifade edildi: "Fernas işçileri, bu net ve sade talepler için çalışma hayatlarının 'normalleşmesini' istiyorlar. Mevcut Anayasa'daki haklarını kullanmak istiyorlar. Bugün Fernas işçilerinin talepleri, ülkenin demokratikleşmesi açısından önemli bir gösterge olacaktır."
"İş cinayetleri kader değildir"
Basın açıklamasında, 13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan maden faciasının ardından ülkemizde işçi hakları ve iş güvenliği konusundaki sorunların çözülmediğine dikkat çekildi. Özelleştirme, taşeron çalışma ve sendikasızlaştırma politikalarının iş kazalarının artmasında temel faktör olduğu belirtildi. "İş cinayetleri kader değildir, önlenebilir ve durdurulabilir. İşçileri köleleştiren taşeron sistemlerine son verilmelidir" denildi.
"Açlık grevine ara verildi, müzakereler sürüyor"
Fernas işçilerinin başlattığı açlık grevi hakkında da bilgi verilen açıklamada, grevin üçüncü gününde müzakere sürecinin başlamasıyla ara verildiği aktarıldı. Müzakerelerin sonucu, Soma’da yapılacak görüşmelerin ardından belirlenecek.
Çanakkale Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Fernas madencilerinin taleplerinin takipçisi olacaklarını belirterek, “Bu mücadele yalnızca Fernas işçilerinin değil, tüm emekçilerin mücadelesidir” ifadelerini kullandı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNDEM
Yayınlanma: 18 Ekim 2024 - 10:48
Çanakkale'de madencilere destek: "Fernas işçilerinin yanındayız"
Çanakkale Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Manisa Soma’da Fernas Madencilik işçilerinin başlattığı direnişe destek vermek amacıyla İskele Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, işçilerin insanca çalışma koşulları ve sendikal haklarının güvence altına alınması talep edildi. Fernas madencileri tarafından başlatılan açlık grevinin, işçilerle yapılan müzakereler sonucu geçici olarak durdurulduğu belirtildi.
GÜNDEM
18 Ekim 2024 - 10:48