Mutfağımızın en önemli ürünlerinden biri olan reçeller, Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri şifası saymakla bitmeyen ve hastalıklara karşı koruma sağlayan bir ürün olarak görülüyor. Türk mutfağında 60’ı aşkın reçel bulunması da bu kültürün oluşmasına zemin hazırlıyor. Ülkemizin her bölgesine özgü olan reçel üretiminin çeşitleri de saymakla bitmiyor. Fakat adını sıkça duymadığımız ya da günlük kullanımda çok az gördüğümüz kozalak reçeli, ilginçliği ve lezzetiyle damak çatlatan cinsten. Çanakkale’ye özgü kozalak reçeli, daha çok şifa niyetine kullanılıyor. Çam ağaçlarının sakinleştirici özelliğe sahip olması ve çam kokusunun rahatlatıcı etkisi de kozalak reçeliyle bütünleşiyor.
Kaz Dağlarından elde edilen kozalaklar hem reçel hem de şurup üretiminde kullanılıyor. Yalnız kozalak reçeli ya da şurubu bildiğiniz türden bir ürün değil. Günde 1 kaşık tüketilmesi uygun olan bu lezzet; astıma, öksürüğe, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, bronşite karşı şifa sağlıyor ve aynı zamanda vücut direncini de üst seviyelere taşıyor. Kaz Dağlarının çam ağaçlarından elde edilen kozalakların çeşitli işlemlerden geçmesiyle elde edilen bu şuruba dair tüm detayları, Bağevi Yöresel markasının yöneticisi Çağla Boruzan anlattı. Bazı bölgelerde şurup bazı bölgelerde ise reçel olarak adlandırılan bu ürünün birden fazla çeşidi mevcut.
Şekersiz bir şekilde yapılan ve paketlenirken içerisine kozalak taneleri konulmayan ürün şurup, şekerli ve taneli bir şekilde servis edilen ise reçel olarak biliniyor. Fakat her iki ürünün de faydası saymakla bitmiyor ve gündelik kullanımda yalnızca 1 tatlı kaşığı tüketilmesi öneriliyor. Çağla Boruzan işletmesinde kozalak reçeli değil kozalak şurubu ürettiğini belirterek “Kozalak şurubu oldukça gündemde bir ürün. Özellikle Covid-19 pandemisinin ardından insanların ilgisi daha da arttı. Aslında kozalak şurubu için asırlık bir reçete diyebiliriz. Çok eski zamanlarda insanlar hastalıklarını önlemek amacıyla sıkça kullanıyormuş.” dedi. Kozalak şurubunun yapımı ise oldukça basit. Eski zamanlardan beri aynı teknik ile üretilen bu ürün, kozalakların uzun saatler kaynatılması sonucunda ortaya çıkan öz ile elde ediliyor.
Kozalağın saymakla bitmeyen faydaları
Çağla Boruzan’a göre kozalağın faydaları saymakla bitmiyor. Boruzan “Kozalak şurubu ilk başlarda yalnızca öksürüğe iyi gelmesi sebebiyle tüketilirken zamanla diğer faydaları da keşfedildi. Astım, koah, üst solunum yolu enfeksiyonları, nefes darlığı ve bronşit gibi hastalıklarda da etkili iyileştirmeler yaptığı gözlemlendi. Bunların yanı sıra ağız ve diş sağlığı için de oldukça önemli ve destekleyici bir ürün. Kozalak şurubu, ağız içerisinde bakteri oluşumunu önlemesi özelliği sayesinde diş çürümelerine meydan okuyor. Sinüsleri akıtma ve baş ağrısını dindirme özelliği de taşıyor.” şeklinde anlatıyor. Aynı zamanda kozalak şurubu, strese, uyku problemlerine kaygı bozukluğuna da birebir.
Boruzan kozalak şurubunun doğal bir antidepresan olduğunu vurguluyor. İşletmesinde kozalakların özellikle Kaz Dağlarından temin edilmesinin en büyük nedeni ise elbette dış etmenlerden etkilenmeyen benzersiz çam ağaçlarının mucizesi. Kozalak şurubu ve kozalak reçeli tam anlamıyla Çanakkale iline özgü bir ürün olmasa da Kaz Dağlarının benzersiz yapısı ve son yıllarda burada gerçekleşen üretimler nedeniyle adını sıkça duyurmayı başarmış bir şehir haline geliyor. Çağla Boruzan üç seneyi aşkın bir süredir kozalak şurubunun üretimini yaptığına değinerek “Türkiye’nin dört bir yanına Çanakkale’den kozalak şurubu gönderiliyor. Bu nedenle Çanakkale’yi üretim ve dağıtım süreçlerinde elde ettiğimiz başarılarla öne çıkardığımızı düşünüyorum.” diyor.
Çanakkale’nin diğer eşsiz lezzetleri
Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi Çanakkale'ye de özgü pek çok ürün bulunuyor. Birbirinden doğal ve leziz mi leziz tüm tatları Çağla Boruzan sizler için derledi. İklimi, doğası ve benzersiz güzellikleriyle ayrı bir öneme sahip olan Çanakkale’nin birbirinden eşsiz lezzetleri de bulunuyor.
Salçalar: “Elbette ilk olarak salçamız oldukça popüler. Çanakkale’mizin domatesi ve Yenice’mizin meşhur kapya biberiyle oluşturulan salçalarımız eşsiz bir lezzet. Ayrıca domatesten yapılan reçeller de oldukça önemli ürünler arasında yer alıyor.” şeklinde önerilerde bulunuyor.
Zeytin ve zeytinyağı: "Üçüncü sıraya mutlaka zeytinimiz ve zeytinyağımız gelmeli. Kuzey Ege'nin zeytinyağının nefaseti zaten dünya literatüründe tescillendi. Bu anlamda da Çanakkale'nin Geyikli bölgesinin özellikle zeytini ve zeytinyağı mükemmel derecede kaliteli bir ürün."
Ezine Peyniri: Bence dördüncü sıraya Ezine Peynirini koysak bence hiç fena olmaz. Çünkü damakta eşsiz bir aroma bırakan; koyun, keçi, inek karışımı tam yağlı ve en az 12 ay dinlendirilmiş sert Ezine Peynirlerimiz yine Çanakkale'ye katma değer sağlayan benzersiz bir ürün.
Peynir Helvası: Peynir denilince unutmamak gerekir ki Peynir Helvamız da ilimizin harika bir lezzeti. Tuzsuz koyun peynirinden üretilen harika bir sarılıkta ve üzeri nar gibi kızarmış leziz mi leziz Peynir Helvası da listeye mutlaka konulması gereken bir ürün.
GİZEM AY
GÜNDEM
Yayınlanma: 09 Ekim 2023 - 20:30
Çanakkale'nin ilginç lezzeti: Kozalak Reçeli
Yemek kültürümüzün en eski dönemlerine kadar uzanan reçeller, mutfağımızın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor.
GÜNDEM
09 Ekim 2023 - 20:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir