Sokak hayvanları için hayata geçirilmesi planlanan ve uyutma adı altında sahiplenilmeyen hayvanların öldürülmesini içeren yasa tasarısına karşı Çanakkaleli hayvanseverler Kordon Boyunda seslerini duyurmaya çalıştı.
Golf Aile Çay Bahçesi’nde başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Troya Atına kadar devam etti. Yürüyüşe; Çanakkale MORPATİ Derneği, Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği-ÇASEMDER Can Dostlar(ı) Komisyonu, Çanakkale El Emeğini Değerlendirme Derneği- ELDER, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi- İHD, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi, Troia Yazarlar Sendikası, Üniversiteli Dayanışma Ağı, Çanakkale 18 Mart Motosiklet Derneği, DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi, Tüm Emeklilerin Sendikası, Kaz Dağları Kardeşliği, Orman Ritim Grubu- Bayramiç, Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği – BİSHAKDER, Dost Patiler Sokak Hayvanları Koruma Derneği-GELİBOLU, Lapseki ve Çardak Hayvanları Koruma Derneği, Eceabat Sokak Hayvanları Derneği-ECE HAYDER, Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi, Çanakkale Engelliler Derneği, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, Ekmek ve Gül Çanakkale Kadın Grubu, Emekliler Meclisi Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu- KESK, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi, Çanakkale Tabip Odası, Büro İş Sendikası, Birleşik Kamu İş, Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şubesi, Genel Sağlık İş, Yaşam Kalitesi Derneği- YAKALDER, 29 Ekim Cumhuriyet Kadınları Derneği, İmecede Kal Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Kaz Dağları Ekoloji Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Geyikli Pati Dostları Grubu, Yeni Kentler Hareketi, Çanakkale Özgün Bireyler Otizm Derneği katılım gösterdi.
Yürüyüş sonrası gerçekleşen basın açıklamasında; “Bizler burada kendini sorumlu gören insanlar olarak bulunuyoruz. Çarpık kentleşme süreçleri ile çevre ve doğa üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığımızı biliyoruz. Kent dokusuna uymayan inşaat faaliyetleri; binalaşma, herkese ait sokakların, kıyıların, tarım arazilerinin yok edilmesi, tüm canlıların yaşam koşullarının kötüleşmesine neden oluyor.
Bugün var olan 450 küsür köpek çeşidi, sadece son birkaç asırdır süregelen köpek yetiştiriciliği uygulaması ve onların sebep olduğu yapay seçilim baskısı sonucunda evrimleştiğini bilmek ve anlamak zorunda olduğumuz gerçeğini kabul ediyoruz. Hepinizi bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz.
Sokak hayvanları bir sorun değildir. Sokak hayvanlarının nüfusunun kontrolsüz artışı onların değil onlarla birlikte yaşamak konusunda farkındalık geliştirmemiş insanların sorunudur. 2024 itibariyle Türkiye'de barınak statüsünde 250 kadar yer olduğu belirtilmektedir; ama bunların çoğu modern standartlara uygun değildir. 2004'te geçirilen yasaya göre Türkiye'deki 1389 belediyenin hepsinde kısırlaştırma merkezi olarak da işleyecek barınaklar kurulması şart koşulmuştur; ancak, aradan geçen 20 yılda bunların 1200'ünde barınak inşa edilmemiştir. Bu kabul edilebilir gibi değildir. Türkiye'deki sokak köpeği varlığının ana sorumlusu yasaları uygulamayan yerel yönetimler ve onları denetlemeyen merkezi yönetimlerdir.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na baktığımızda; Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl Özel İdaresi ve Sivil Toplum Kuruluşları, gönüllü dernekler, hayvansever kişiler şeklinde görev ve sorumluluk dağıtımı yapılıyor. Örneğin, Belediyelerin görevini sokaktaki sahipsiz hayvanların toplanması, tedavisi, aşılanması, kısırlaştırılması, barındırılması, alındıkları yere geri bırakılması, yuvalandırılması, hayvan sevgisinin yaygınlaştırılmasını sağlamak için toplumda bilincin artırılması faaliyetlerinin düzenlenmesi olarak tespit ediyor. Türkiye’de bulunan 1389 belediyenin bu hukuki görevi yerine getirmiş olsaydı biz bugün sokak hayvanlarını bir sorun olarak konuşuyor olacak mıydık?” ifadeleri yer aldı.
SEDANUR ARIGÜN
GÜNCEL
Yayınlanma: 28 Haziran 2024 - 11:16
Güncelleme: 28 Haziran 2024 - 11:26
Çanakkale sokak hayvanları için yürüdü
Çanakkale’de sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik düzenlenecek yasa tasarısına karşı 40 STK yürüyüş gerçekleştirdi.
GÜNCEL
28 Haziran 2024 - 11:16
Güncelleme: 28 Haziran 2024 - 11:26