Çanakkale’de yaşamak bir başkadır. Bu kente öylesine gelen bir kişi bir daha şehirden kopup gidemiyor. Onun işçin son yıllarda Çanakkale en çok göç alan iller arasında yer almaktadır. Memur olarak gelen ev alıp kalıyor, öğrenci olarak gelen burada bir iş bulmanın uğraşısı içine düşüyor. Tatile gelen yazlık alıyor. Doğası, kültürel yapısı, tarihi alanlarıyla bu kent Türkiye’nin en güzel illeri arasında yer alıyor. Kent merkezinde bile 2-3 adet mavi bayrak dalgalanan plaj var.
Sabah Özgürlük Parkı’nda kahvaltı yapıp, Yeni Kordon’da öğle yemeği yedikten sonra, Troya Ören Yerini ve Troya Müzesi’ni gezip akşam Assos’ta gün batımını izleyebilirsiniz. Ya da Bayramiç Ayazma’ya giderek doğa içinde bir gün geçirebilir siniz. Bir günde bütün bunları yapmak mümkün. Adaları hiç saymıyorum zaten oralara gidip gelmek bir günde olacak iş değil. Mutlaka konaklamak gerekir.
90'lı yıllarda Kentin nüfusu 80 bin civarındaydı. Küçük bir kasaba gibi herkes herkesi tanırdı. Türkiye'de en sz asayiş olayının olduğu iller arasında yer alıyordu. Eski kordon bu kadar güzel değildi. Yeni Kordon hiç yoktu. Şehir o kadar hızlı göç aldı ki, kenar mahalle gibi görünen yerler şehrin merkezi konumuna geldi. Göç hala büyük bir hızla devam ediyor. Sosyal hayatın çok rahat olduğu merkez, 1915 Çanakkale Köprüsü bittikten sonra tam olarak kozmopolit olacak gibi. Daha birkaç yıla kadar halkın gözde yerlerinden olan Yeni Kordon'da hiç olay olmazken, bu yaz hemen hemen her akşam olay olmaya başladı. Barbaros Mahallesi'nde oturduğum için Yeni Kordon'a arada yürüyüş için çıkıyorum. Adeta adım atmakta zorlanıyor insan. Kordon artık halkı taşıyamaz durumda.
Ünlü ekonomi dergisi Forbes, geçtiğimiz yıllarda, şehirleri yaşanılabilirlik, yenilikçilik, ticaret becerisi, üretim potansiyeli ve hizmetlere erişebilirlik verilerine göre her beş yılda bir sıralıyor. Geçen yıl mayıs ayında dergi Türkiye’nin yaşamak ve çalışmak için en iyi 20 şehrini yayınlamıştı ve listenin başında Çanakkale yer almıştı. Forbes yaptığı açıklamada; “İdeal Kentler araştırmasının sürprizi, “Türkiye’nin yaşamak için en iyi kenti Çanakkale oldu” açıklamasında bulunmuştu. Önümüzdeki yıllarda Çanakkale bu statüsüne bir daha erişebilir mi bilinmez.
BEKÇİLER
Yeni Kordon'da meydana gelen en küçük olayda bile anında etraf bekçilerle doluyor. 45 günlük eğitim alan bu kolluk kuvvetlerine bu kadar yetki verilince, vatandaşın huzurunu sağlamak yerine insanları tedirgin ediyor. Ellerinde telsiz, bellerinde silahla dayı dayı dolaşıyorlar ortalıkta. Sosyal medyaya yansıyanlara göre bekçilerle vatandaşlar arasında sık sık tartışmalar yaşanıyor. Huzuru bozmayın beyler. Çok değil 5 yıl sonra kordonlarda çok değişik tipleri görmeye hazır olun.
Pandemi döneminde kentte emlak sektörü adeta durmuş durumda. Evler satılmazken biraz göçün azaldığı gözlemlenmekte. Ama önümüzdeki aylarda emlak sektöründe büyük bir hareketlilik bekleniyor. Büyük kentlerde oturanlar Çanakkale’den küçük araziler almanın peşine şimdiden düşmüş durumda. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün öncelikle Lapseki ve Çanakkale’ye büyük canlılık getirmesi bekleniyor. Adeta emekliler kenti konumundaki Çanakkale merkezde yaşayan halk, aşı göçten dolayı rahat ve huzurunun kaçacağı endişesi yaşamaya başladı bile. Umuyoruz ki, ileriki yıllarda, “Barış ve Huzurun Kenti Çanakkale” sakinliğini korur ve hep böyle kalır. Ama göçün süreceği gerçeğini de yadsıyamayız. Hep huzurlu ve mutlu kalmanız dileğiyle.
YAZARLAR
Yayınlanma: 17 Temmuz 2020 - 10:05
Çanakkale'de yaşamak ayrıcalıktır
Çanakkale’de yaşamak bir başkadır
YAZARLAR
17 Temmuz 2020 - 10:05
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir