Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES Projesi’ne karşı LABEP imza kampanyası başlattı. Platform adına yapılan açıklamada ise, “ÇEDES denemesi, eğitimi dinselleştirme adımlarından birisidir” denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES Projesi kapsamında pilot okullara vaiz ve imamların görevlendirilmesine tepki göstermek için Laik Bilimsel Eğitim Platformu basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, karma eğitimin hedef alınması ile kız çocuklarının okula gitmelerinin önü kesilmek istendiği vurgulanarak; “ÇEDES denemesi, eğitimi dinselleştirme adımlarından birisidir” ifadeleri kullanıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES Projesi’ni protesto etmek için laik, bilimsel, karma ve parasız eğitimi savunan demokratik kitle örgütleri bir araya gelerek Laik Bilimsel Eğitim Platformu’nu kurdu. LABEP geçtiğimiz gün Truva Atı karşısında toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrasında ise Bakanlığın projesine karşı imza kampanyası başlatıldı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nurcan Bingöl’ün platform adına yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “100. yılını kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyetimizi korumak, Atatürk ilke ve devrimleriyle kazanılmış hakları yaşatmak, güçlendirmek ve geleceğe taşımak için çalışan demokratik kitle örgütleri olarak eğitimde artan tehditler karşısında, laik ve bilimsel eğitimi savunmak için bir araya geldik. Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında , Anayasa’ya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na ve eğitim bilimlerine aykırı ÇEDES “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü” kapsamında, İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ illerinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Müftülüklerince yürütülen; 842 ilkokul, ortaokul ve liseye "Manevi Danışmanlık" hizmeti adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an Kursu öğreticisi görevlendirilmesi ve bunun tüm ülkeye yayılmak istenmesiyle karma eğitimin de hedef alınmış olması bir araya gelmemizi ve örgütlü olarak tepki göstermemizi zorunlu kılmıştır. T.C Anayasası 42. Madde; “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz” demektedir.
Pedagojik formasyon alarak göreve başlayan öğretmenlerimiz okul öncesinden itibaren öğrencilerimizin eğitiminden sorumludur ve her okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmeni vardır. Bu dersin öğretmenlerini de yeterli görmeyerek okullara imam, vaiz sokmayı amaçlayan Milli Eğitim Bakanı’nın amacı nedir? “Gerekirse kız okullarını da açabilmeliyiz” diyerek karma eğitimin hedef alınması ile kız çocuklarının okula gitmelerinin önü kesilmekte, eğitim hakları ellerinden alınmaktadır. ÇEDES denemesi, eğitimi dinselleştirme adımlarından birisidir. Anayasa’nın 174. Maddesiyle koruma altına alınmış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temel kanunlarından Tevhidi Tedrisat Kanunu’na (Öğretim Birliği Yasası) açık aykırılık oluşturan bu açıklamaları şiddetle kınıyor ve kabul etmiyoruz. Milli Eğitim Bakanı’nı Anayasa’ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı uygulamaları iptal ederek, okullardan vaiz ve müezzinleri çekerek Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim Bakanı olarak görevini yasalar çerçevesinde yapmaya davet ediyoruz. Biz, laik ve demokratik Cumhuriyetin kazanımlarını savunan ve koruyan demokratik kitle örgütleri olarak, yetkimizi Anayasa’nın değiştirilmesi teklif bile edilemez hükümlerinden; gücümüzü 100 yıllık Cumhuriyetimizin kazanım ve birikimlerinden alıyoruz. Ulusal kurtuluş savaşı ile kurduğumuz Cumhuriyetimizde, devrimlerle elde ettiğimiz hak ve kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluş hedeflerine ulaşabilmesi için; gelecek nesillerin çağdaş, laik, bilimsel, karma ve parasız eğitime fırsat eşitliği ile erişmesi gerekir. Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’na el vermek, güç katmak isteyen tüm kurumları aramızda görmek istiyoruz.”
Başlatılan imza kampanyasına, TBMM Eğitim Komisyonunda görev yapan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan’da söz alarak kampanyaya destek olacağını belirtti. Basın açıklaması ve imza kampanyasına, STK temsilcileri ve vatandaşların yanı sıra, CHP il yöneticileri, parti meclisi üyesi Muharrem Erkek de katıldı.
LABEP’i oluşturan Sivil Toplum Kuruluşları ise şöyle; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi, 29 Ekim Kadınları Derneği Çanakkale Şubesi, Eğitim İş, Veli-Der, Eğitim Sen Çanakkale Şubesi, DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi, TESUD Türkiye Emekli Subaylar Derneği İDA Dayanışma Derneği ve Emekliler Türkiye Meclisi.
EĞİTİM
Yayınlanma: 11 Ağustos 2023 - 13:16
"ÇEDES Projesi Eğitimi Dinselleştirme Adımıdır"
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES Projesi’ne karşı LABEP imza kampanyası başlattı
EĞİTİM
11 Ağustos 2023 - 13:16
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir