Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı dün Çanakkale Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çevre konusunda Çanakkale katlediliyor, inanılmıyorsa inanmasınlar. Buradan hareketle kimse bizim üstümüze gelmeye kalkmasın” dedi. Başkan Gökhan ayrıca deprem anında Çanakkale Halkının toplanma alanı konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını söyledi.
Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Kazdağları’nda yaşanan doğa katliamına değindi. Başkan Gökhan çevre konusunda Çanakkale’nin katledildiğini söyledi. Meclis’te Ordu Fatsa’da faaliyet gösteren siyanürlü maden ocağının çevreye yaşattığı olumsuz etkileri meclis üyelerine izlettiren Başkan Gökhan; “;Israrla söylüyoruz uyarıyoruz. Ama hala savunmaya çalışıyorlar. Burası Kazdağları değil deniyor; hani afişlerimiz var ya, Kazdağları yoksa meyvelerimiz yok olur diyoruz. Şu an Kazdağları'mız Allah'a çok şükür var ki o meyveleri yiyebiliyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz, kim ne derse desin. 12 Ekim tarihinde Çevre Belediyeler Birliğinin’bir mitingi var. Bütün hemşerilerimizi davet ediyorum. “dedi. Öre yandan İstanbul'da geçtiğimiz hafta meydana gelen deprem Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında da gündem oldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı konuşmada Çanakkale'nin depremde toplanma noktası olarak hiçbir eksiği olmadığına dikkat çekti.
“Kimse bizim üstümüze gelmeye kalkmasın”
Kirazlı Balaban mevkiinde 2 bin dönüm ağaç kesildiğini dile getiren Başkan Gökhan şunları söyledi; “Bunu ben söylemiyorum; ÇED Raporu söylüyor. Buna itirazı olan kurum ve makamlara sesleniyorum şunu bir okuyun. Mesela 'şu kadar sayıda endemik bitki var, bunlar yok olacak. 7 tanesi özellikle o bölgede yetişiyor, başka bölgede yok' deniliyor. Endemik bitkiye elini sürersen bunları yok edersin. Lütfen ÇED Raporunu açıp okusunlar diyorum. Çevre konusunda Çanakkale katlediliyor, inanılmıyorsa inanmasınlar. Buradan hareketle kimse bizim üstümüze gelmeye kalkmasın.
“Üstü altından daha değerli”
Gökhan: “Bunu elbet çıkartırız ama buranın üstü altından daha değerli. Türkiye'ye 1 milyar dolar kalmayacak. ÇED Raporunda da bu rakam yok. Bu rakam o kadar hesapladık, biz o rakımı bir türlü bulamadık. ÇED Raporunda 800 milyon dolarlık bir rezerv olduğu belirtiliyor. Yüzde 38'i devlete kalsa KDV, istihdam filan 865 milyon TL teşviki de düşünce 152 milyon dolar kar kalıyor devlete.”
“Ton başına 600 gram siyanür kullanılacak”
Gökhan; “Çanakkale'nin tepesine çökmüş Altın Madencileri var, benim koruma alanıma tecavüz etmiş bir şirket var. Şöyle bir hesap yaptım: ÇED Raporundan söylüyorum, burada 495 bin ons altın, 3 milyon 6 bin ton gümüş çıkıyor. Ton başına 600 gram siyanür kullanılacak. Toplam siyanür miktarı ÇED Raporunun 15 630 ton siyanür kullanılacağı hesaplanmış. Bu bilgilerle hesaplanınca 800 milyon dolarlık gelir elde ediliyor. 304 milyon dolar kalacak ülkemize. 152 milyon dolarlık şirkete teşvik verilmiş. 472 milyon dolar kazanacak şirket, 152 milyon dolarda teşvik alacaklar. Tüm bunlara bakınca bu kadar bir gelir için suyun havanın 66 milyon TL'ye bu katliam değiyorsa bizim karşıtlığımız yoktur.”
Doğan; “Türkiye madencilik yapmayacak mı?”
Mecliste konuşan Ak Parti meclis üyesi Sıtkı Doğan; “Doğanın bozulmasını, su havzalarının kirletilmesini istemezler. Fakat biz vahşi madenciliğe karşıyız, ancak akıllı madenciliğe karşı değiliz. Akıllı madencilik, kurallara teknoloji imkanlarını kullanarak; çevreyi koruyarak yapılabilir diye düşünüyoruz. Bu konuda kamuoyu hassas, çevreye sahip çıkıyorlar. Bizde saygı ile karşılıyoruz ama Türkiye o zaman madencilik yapmayacak mı? Buraya baktığımız zaman 500 milyon ons altın rezervi, bunun altı katı da gümüş rezervi olan bir bölgedir. Benim yaptığım incelemelere göre 2 milyar dolar rezervi var. Devletin de elbet buradan bir geliri vardır. Güzel bir bahçemiz, çeşitli bitkilerle bezenmiş, fakat öğrendik ki altın rezervlerimiz var çıkartmayalım mı? Çevremiz çok önemli, siz belediye başkanı olarak su kaynaklarına sahip çıkmalısınız bu doğaldır. Bir ikilem içerisindeyiz. Ekonomimizin buna ihtiyacı var. Bu şirketleri kendi başlarına bırakmayacağız.”
Gökhan; “Hastaneler Sarıçay’ın öbür tarafında”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, deprem anında Çanakkale Halkının toplanma alanı konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını söyledi. Çanakkale'de 13 adet toplanma merkezi olduğuna dikkat çeken Gökhan bir başka tehlikeyi gündeme getirdi: "Kentteki tüm hastaneler Sarıçay'ın öbür tarafında. Depremde köprü yıkılırsa hastanelere nasıl ulaşılacak? Yetkililer çıksın açıklasın" dedi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 04 Ekim 2019 - 11:30
''Çevre konusunda Çanakkale katlediliyor''
Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı dün Çanakkale Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi
GÜNDEM
04 Ekim 2019 - 11:30