Manken ve Oyuncu Burak Hakkı Gelibolu’da tarımsal alanda üretimlerine devam ediyor. “Tarımın Dili” Programına konuk olan ve Tarımca Dergisi’ne üretimlerini anlatan Burak Hakkı, “Çiftçiliği bir sanat olarak görüyorum. Doğal olan bir şeyi üretiyorsunuz, aynı oyunculuk gibi” dedi.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde Güneyli Bölgesi’nde bahçeli alanında özellikle ceviz üreten Burak Hakkı, çiftçiliğinin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu söyledi.
Tarımla ilginiz nasıl başladı? Sizi buna yönlendiren bir dönüm noktanız var mı?
Tarımla ilgim 2008’de Gelibolu Çanakkale’de aldığım Tarla ile başladı. Gelecekte hem kendim ve ailem hem oğlum için daha kaliteli bir yaşam kurmak hayali ile oldu… Ve sonra yıllar içinde toprağın mucizelerini keşif etmeye başladım.
Son dönemde ünlülerin tarıma yönelmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Tarıma yönelen ünlülerle kendi aranızda bilgi paylaşımı yapıyor musunuz?
Sadece ünlülerin değil herkesin toprakla ibadeti kendi ruhlarına iyi gelecektir diye düşünüyorum. Son zamanlarda ünlülerin bu sektöre ilgili olması biraz pandemi etkisi ile oldu tabi ancak ben 2008’den beri yoğun şekilde ve keyifle bunun içindeyim… Toprağa eliniz değerse kirlenmez, ama ruhunuz temizlenir. Diğer ünlü arkadaşlarımı ben de sizin gibi başından görüyorum.
Çiftçilik hakkında neler söyleyebilirsiniz? Sizce bu mesleğin zorlu yanları nelerdir?
Çiftçilik, dünyadaki en değerli mesleklerden biri. Doğa her gün yeni bir bilgiyi size öğretiyor. Ben oyunculukla benzerliklerini görüyorum. Çiftçilik de bir sanat. Bir şey üretiyorsunuz hem de çok değerli bir şey. Doğal ürettiğiniz şeyler daha faydalı, doğal olmayan üretimler kalitesiz. Oyunculukta öyle… Kaldı ki şunu unutmamak lazım Avrupa ve tüm gelişmiş ülkeler de çiftçiler özel insanlardır. Örneğin İngiltere de “Sir” unvanı sadece savaşlarda üstün hizmet gösterenlere veya çiftçilere veriliyordu. Bence biz ülke olarak kendi çiftçilerimize yeterince özen göstermiyoruz.
Tarımla ilgili kendinizi nasıl geliştirdiniz? Bu yönde nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?
Öncelikle deneme yanılma daha çok yanılma… Sonrasında uzmanlarla görüşme tanışma veya internette araştırma. Örneğin Chandler ceviz dikmeden önce Amerika’dan bir üniversitenin 120 sayfalık Chandler Ceviz raporunu okuyarak başlamıştım fidanları ekmeye…
Hangi alanlarda üretim yapıyorsunuz? Ne kadar bir alanda üretim sağlıyorsunuz?
Benim bahçem 22.000 metrekare ve içerisinde yaklaşık 1000 adet ceviz 50 adet diğer meyve ağaçları var. Üzümler, asmalar, hurmalar ve hünnaplar aklınıza ne gelirse ayrıca sebzeler de yetiştiriyoruz annemle kendimize ve etrafımıza yetecek kadar…
Ceviz yetiştiriciliğine önem verdiğinizi görüyoruz. Neden ceviz ve ne tür ceviz yetiştiriyorsunuz?
Önem veriyorum çünkü superfood. Fidan dikmeden önce karar aşamasında zeytin tavsiyesi çok oldu. Ancak cevizin faydalarını düşünürseniz ne mucize bir gıda olduğu görülüyor. Elbette zeytin de harika ama ceviz dediğim gibi superfood. daha derin analiz ettiğimde içindeki yağ ve vitamin mineral kaliteleri açısından Chandler cinsinin çok iyi bir çeşit olduğuna karar verdim 15 yıl önce.. Yani son zamanlarda meşhur olan Chandler çeşidi ceviz aslında diğer çeşitler içinde kendini gösteriyor. Elbette iklim şartları, soğuklama isteği, bölgeniz toprak kaliteniz de kararlarımızda etken.
Ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz? Bu işin zorlukları ya da kolaylıkları nelerdir?
Zamanı olanlara ve yeterli bilgisi olanlara veya donanımlı insanlarla çalışacaklarsa tavsiye ederim. Yani fidanları diktim sistemi kurdum sulama da yapıyorum ile olmuyor. Bebek gibi her ağacınızla ilgilenmeniz lazım. Yoksa sonu hüsran olur.
[video width="848" height="480" mp4="https://www.canakkalekalem.com/wp-content/uploads/2023/05/Burak-Hakki-Ben-ciftciligi-de-bir-sanat-olarak-goruyorum.Tarimin-Dili-Programi-Pazar-Gunu-Saat-15-25te-Rumeli-TV-Ekranlarinda.tarimca-tarimindili-rumelitv.mp4"][/video]
Chandler cevizi diğer ceviz çeşitlerinden ayıran özellik nedir?
Bu soruya cevap vermiştim ancak eklemek gerekirse Chandler bir çok kaliteli ceviz türlerinin çaprazlaması olarak üretilen bir çeşit bu sayede hem ağacınız hastalıklara zor yakalanıyor hem meyveniz daha kaliteli oluyor.
Son olarak Türkiye’nin tarım sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Topraklarımız verimli. Çiftçilerimiz çalışkan. Ülkemizde cevizi hala yurtdışından getiriyoruz kendimize sadece yüzde 33 üretiyoruz. Pandemi oldu gıda krizi kapıda deniliyor. Ülkemizde istihdam eksikliği var hala çiftçilere destek için geç kalınmış sayılmaz. Verilen yıllık 500 TL mazot desteği ancak sizin bir haftalık mazot desteğiniz olur. Bakın gelişmiş ülkeler, ekonomileri geliştiği için gelişmiş ülke sıfatında… Tarım da üretim size her zaman kazandırır.
Haber Merkezi
YAŞAM
Yayınlanma: 08 Mayıs 2023 - 14:53
"Çiftçiliği bir sanat olarak görüyorum" (Video)
Manken ve Oyuncu Burak Hakkı Gelibolu’da tarımsal alanda üretimlerine devam ediyor
YAŞAM
08 Mayıs 2023 - 14:53
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir