• Anne ve babaların çocuklarıyla olan ilişkilerinde tutarlı olması önemlidir. Sözleriniz ile davranışlarınızın arasında bir uyum olmalıdır. Çocuğunuza “Yalan kötü bir şeydir” dedikten sonra yalan söyleme davranışında bulunmanız tutarsız bir davranıştır. Unutulmamalıdır ki çocuklar sizin anlattıklarınızdan ziyade davranışlarınıza dikkat eder.
• Çocuğunuz yalan söylediğinde hemen cezalandırılmamalı, saatlerce sorgulanmamalıdır. Çocuklar genelde kendini tehdit altında hissettiğinde yalan söyleme ve bilmiyormuş gibi davranma davranışına yönelirler. Aşırı tutucu, cezalandırıcı, baskıcı ve tehditkâr tutum içinde olmak çocuğu yalan söylemeye itiyor olabilir. Çocuğunuz yalan söylediğinde iyi bir dinleyici olup onun korkularını, kaygılarını, çekincelerini anladığınızda bunlara neden olan şeyi ortadan kaldırarak yalanın da önüne geçmiş olacaksınız.
• Çocuğunuzla dürüstlüğün ne olduğu hakkında konuşun. Gerçek hayattan, kitaplardan veya çocuğun geçmiş davranışlarından örnekler verebilirsiniz. Çocuğun yalanı tespit edildiğinde çocuğa öfke ile tepki vermek yerine güven aşılanmalıdır. Her şeye rağmen doğruyu söylemeleri konusunda tatlı bir dille cesaretlendirilmelidir. “Bana gerçekte ne olduğunu anlatabileceğine inanıyorum” gibi destekleyici sözler işe yarayacaktır.
• Çocuğunuzun ihtiyacı olan ilgiyi ve sevgiyi ona verin. Aileden ilgi göremeyen çocukların yalan söyleme alışkanlıklarında daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.
3-5 yaş döneminde çocuğun ilk yalanları başlıyorsa takip etmek önemlidir ancak yaş ilerlediğinde de yalan söyleme alışkanlığı devam ediyor ve bu durum kontrol altına alınamayacak boyuta geliyorsa bir uzmana başvurmakta fayda vardır.
Uzm. Klinik Psikolog Duygu Engin
www.psikologduyguengin.com
www.psikologduyguengin.com