Merhaba Sevgili Okur,
“Kitap seçerken nelere bakıyoruz?” başlıklı yazımdan sonra birçok kişiden “ kitapları seçerken dikkat edeceğimiz noktalar tamam, ama çocuklar kitabı sevmiyor hocam bu konuda neler yapabiliriz?” şeklinde geri dönüşler aldım. Bu yüzden bu hafta kitapları çocukların dünyasına nasıl getirmeliyiz kısmında birkaç deneyim ve önemli noktaya değinmek istedim.
Sevgili ebeveynler, bebekler ve çocuklar sosyal, bilişsel ve sembolik gelişimin önemli bir özelliği olan başkaları tarafından tekrar tekrar gösterilen eylemleri kopyalama eğilimindedirler. Ve evlerinde okuyan bir kişi görmek bebeklerde ve çocuklarda taklit yolu ile kitaba yakınlık sağlayacak bir unsurdur. Bu yüzden ilk adımımız kendi alışkanlıklarımızı düzenlemek ve hayatımızda kitaplara yer vermek olmalıdır. Önce biz okumalıyız.
İkinci en önemli adım bebeklikten hatta daha anne karnından çıkmamış bebeğe masallar anlatmak olmalıdır. Bunu uyumadan önce kitap okuma rutinleri takip etmelidir.
Çocuklarımızın kitaba ulaşabilmeleri için onlara göre hazırlanmış kitaplıklar düzenlemek ve bu kitaplıklara evlerimizde yer açmak.
Kitaplıktan seçecekleri kitapları inceleyebilecekleri özel alanlar yaratmak. Yerde oluşturulan minik bir minder köşesi dahi ilgi çekici olacaktır.
“Kitap okuma saati” şeklinde günlük akışları içerisinde kitaba ayrılan özel bir zaman dilimi yaratmak.
Ev dışı gezilerinde kitapçılara uğramak, orada kitapları incelemesini sağlamak, sevdiği birkaç kitabı alıp eve geldiğinde o kitaptaki maceraya koşmasını sağlamak.
Kütüphaneler ile tanışmalarını sağlamak. Kütüphaneye üye olmalarını ve kitap alıp verme sorumluluğunu edinmelerini desteklemek.
Kitap fuarlarına gitmek, stantlarda kitaplara dokunmalarını, kitapları incelemelerini sağlamak.
Okumak istedikleri bir kitabı bazen birlikte okumak, üzerine sohbet etmek kitap sevgisini artıracak bir etkileşimdir.
Gideceğimiz her yere kitapları yanımızda taşımak. (Biz yanımızda taşırsak belli bir süre sonra onlarda bunu yapmaya başlıyor ve kitap yanlarından eksik olmuyor. Sıkıldıklarında tablet yerine kitaplarına bakmayı da tercih edebiliyorlar.)
Bu hafta çocuklara her zaman her yerde ve her şekilde (yatarak, oturarak, zıplayarak …) kitap okumanın sağlanabileceğini anlatan Hep Kitap Yayınlarından çıkan Özge Lokman Hekim’in “Ben Bir Kitap Kurduyum” kitabını öneririm.
Bol kitaplı günlerimiz olsun.
Sevgilerimle
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 04 Mayıs 2023 - 08:00
ÇOCUKLARIN DÜNYASINDA KİTAPLAR NEREDE?
Merhaba Sevgili Okur, “Kitap seçerken nelere bakıyoruz?” başlıklı yazımdan sonra birçok kişiden “ kitapları seçerken dikkat edeceğimiz noktalar tamam, ama çocuklar kitabı sevmiyor hocam bu konuda nele
YAZARLAR
04 Mayıs 2023 - 08:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir