Histamin balık ve etlerde yüksek oranda bulunmaktadır. Daha çok konserve balıklar, lakerda gibi olgunlaştırılmış tam pişirilmemiş balıklar, kuru etler, sosis, salam, sucuk gibi fermente etler, çiğ sütten yapılmış ve olgunlaştırılmamış peynirlerde histamin bulunmaktadır.
Taze ve kuru sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar, kuru yemişler, baharatlar ve çikolatada histamin mevcut değildir.
Çoğunlukla histamin intoksikasyonunun yüzde 98 kadarı balık tüketimi sonucunda oluşurken yüzde 2 kadarı ise peynir sebebiyle ortaya çıkabilmektedir.
Histamin intoksikasyonu ;kızarıklık, döküntü, üritiker, kaşıntı, ödem ve lokal inflamasyon, hipotansiyon, baş ağrısı, vücutta karıncalanma gibi semptomlar ile kendini gösterir.
Histamin intoleransı ise histaminin bağırsaklarda yıkım kapasitesinin azalmasından kaynaklanan durumdur. Bağırsaklarda yıkılamayan histamin kanda birikir ve birçok dokuda histamini kullanan reseptörler sayesinde fazla histamin yan etkiler göstermeye başlar. En sık yan etkisi sindirim sistemi kanalında olmakla birlikte daha çok karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, solunum ve dermatolojik sorunlar görülmektedir. Solunum sisteminde; sık hapşırma, rinit, nefes darlığı ve burun akıntısını tetiklediği; sinir sisteminde baş dönmesi ve baş ağrısını oluşturduğu belirlenmiştir. Ciltte egzema, sulu şişkinlik, kaşıntıya neden olurken; sindirim sisteminde de kusma, şişkinlik, mide bulantısı, hazımsızlık, ishal ve kabızlığa neden olabilmektedir.
Histamin intoleransı olan kişilerin düşük histamin içeren veya histaminsiz diyet uygulamaları önerilmektedir.
SERBEST YENEBİLECEK HİSTAMİNİ ÇOK AZ İÇEREN BESİNLER: Süt, yeşil mercimek, nohut, mantar, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru börülce.
ORTA DERECE HİSTAMİN İÇEREN BESİNLER: Kabuklu deniz ürünleri, yumurta, patlıcan, avokado, muz, kivi, taze ananas, yeşil erik, mor erik, tüm kuru yemişler, çikolata.
UZAK DURULMASI GEREKEN YÜKSEK HİSTAMİN İÇEREN BESİNLER: Olgunlaştırılmamış tüm peynirler, rendelenmiş peynirler, yağlı balıklar, konserve balıklar, fermente edilmiş et ürünleri, ıspanak, domates, lahana turşusu, çilek, şarap, bira.
Araştırmalarda, düşük histaminli diyeti en az iki hafta ideal dört hafta uygulama sonucunda; kronik baş ağrısında yüzde 68 azalma, solunum sistemi bulgularında yüzde 90 azalma, gastrointeastinal sistem bulgularında ise yüzde 80 kadar azalmanın olduğu bildirilmiştir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 01 Ağustos 2022 - 09:34
Çok merak edilen histamin diyeti nedir?
Histamin balık ve etlerde yüksek oranda bulunmaktadır
YAZARLAR
01 Ağustos 2022 - 09:34
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir